Turmalin

 

Turmalin är en ädelsten som kan ha vilken färg som helst och det är inte ovanligt med flera färger i samma kristall. Namnet turmalin anses härstamma från singalesiskans ord turmali som betyder blandad. Det är ovanligt att ett ädelstenmaterial kan ha så många olika färger. Vattenmelonturmalin ärett exempel på turmalin som har en röd kärna med ett yttre grönt lager.

Turmalin är ett ädelstensmaterial som har många olika namn, Schörl är svart turmalin, Elbait röd, Indigolit blå, Akroit färglös och så vidare. Paraiba är benämning på den dyrbaraste färgen hos turmalin, en elektriskt blå till blågrön färg som orsakas av b la Cu. Paraibaturmalin har fått sitt namn av Paraibaprovinsen i Brasilien där varianten första gången upptäcktes.
 

Gröna och blå turmaliner slipas ofta som rektangulära trappslipningar medan röda och rosa varianter passar bättre för slipningar av briljanttyp.

Turmalin kan också slipas för att framhäva en kattögeeffekt. Då måste stenen cabochonslipas i rätt riktning i förhållande till de inneslutningar eller tunna kanaler vilka orsakar kattögeeffekten. Ofta beläggs dessa stenar med vax eller något plastmaterial för att förhindra att smuts och föroreningar tränger in i de fina kanalerna och förstör effekten i stenen.

Turmalin värmebehandlas ibland för att få bättre färg vilket är en behandling som är svår att upptäcka. Värmebehandling av turmalin är dock för det mesta stabil så man behöver inte oroa sig för att stenen ska förlora sin färg över tid. Det är förstås viktigt att inte värma för mycket på turmalin vid t ex reparationsarbeten av smycken. Mörkt blå och mörkgröna stenar får en ljusare färg vid ca 650 grader men värms turmalin över 725grader förlorar den färg, blir dimmig och börjar spricka.
Turmalin kan även bestrålas vilket skapar eller förstärker röda gula och orangea färger. Det är vanligen beta partiklar man använder för bestrålning av turmalin. I och med att turmalin kemiskt sett är ganska komplex och varierar mellan olika fyndorter och geologiska miljöer så kan det vara svårt att förutsäga vilket resultat en behandling i form av värme eller bestrålning får och exakta temperaturer och faktorer som t ex hur lång tid stenen behöver värmas eller om värmningen ska ske i syrerik eller syrefattig miljö varierar ganska mycket mellan material från olika miljöer.

 

Turmalin bildas i bergarten Pegmatit och förekommer över hela världen. Brasilien har länge varit den största och bästa källan till fina turmaliner men även i sydöstra Afrika, t ex Mozambique finns fyndigheter av turmalin som håller mycket hög kvalitet. Turmalin finns även i Sverige, oftast hittar man den svarta Schörl turmalinen men i t ex Varuträsk finns både grön, röd rosa och gul turmalin av ibland väldigt fin kvalitet om än ganska små exemplar. Även vid Åkerberg, också i Västerbotten, finns turmalin i flera färger.


                                     
Jan Asplund

 

 

 

"Den stora rubinen" eller "Riksrubinen" som den också kallats är en rosa turmalin men fram till 1920-talet trodde man den var en rubin. Ursprunget är okänt men stenen som idag finns bland de ryska kronjuvelerna togs som krigsbyte i Prag 1648 av svenska soldater. 1777 gav Gustav III "rubinen" till sin kusin Katarina II av Ryssland. Stenen är internationellt känd som "Caesar´s ruby".
Turmalin finns i många färger.
I Varuträsk hittas både gröna, röda, rosa, blå och gula turmaliner.
Schörl är den svarta opaka varianten av turmalin. Finns i stora fina exemplar i Sverige, stuffen på bilden är dock från Namibia.