Tanzanit               (på engelska Tanzanite)

 

Den transparenta blå - blålila varianten av mineralet zoisit kallas i ädelstensammanhang för Tanzanit. Detta pga att Tanzania var den första (och hittills enda) fyndorten. Tanzanit upptäcktes 1967 och är alltså ett relativt ungt ädelstensmaterial. Det var Tiffany & Co som namngav och började marknadsföra tanzanit vilken idag är en väletablerad och mycket populär ädelsten.

Tanzanit kan vara ganska dyrbar och det gäller att se upp så man inte råkar köpa en sten som på konstgjord väg är belaggd med ett tunnt ytskikt som förbättrar stenens färg och utseende.

 

Tanzanit är en lite skörare ädelsten än till exempel diamanter, safirer eller rubiner och har man Tanzanit i en ring får man vara lite försiktig, den är säkrare att ha i halsband, örhängen eller broscher än i mer utsatta smycken som ringar.

 

Tanzanit uppvisar stark pleokroism. Detta betyder att stenen ser ut att ha olika färg beroende på från vilket håll man tittar på den. Detta fenomen har att göra med materialets fysiska uppbyggnad.
Det är sällan soizit har tanzanitfärger naturligt utan den blå färgen uppståd då stenarna värms till 370-390 grader i 30 minuter. Brytningsområdet är indelat i olika block och i området som kallas "D-block" förekommer en hel del tanzanit som är blå och alltså inte behöver värmebehandlas. Dessa stenar hittas väldigt ytligt och tros ha fått sin färg efter skogsbränder i området.

Förutom blåaktig kan mineralet zoisit ha flera andra färger och även gröna, gula och bruna stenar slipas för att användas i smycken, dessa stenar är dock inte tanzanit utan ska benämnas grön soizit, gul soizit osv. Zoisit av ädelstenskvalitet finns även i b la Pakistan men stenarna därifrån reagerar inte på värme på samma vis som zoisit från Tanzania, det går alltså inte att få mindre attraktiva stenar att ändra färg till blå vilket fungerar med materialet från Merelani i Tanzania.

 

                          - Jan Asplund

 

Vis-Nir spektra av tanzanit. När man undersöker starkt pleokroiska material så gäller det att undersöka stenen i flera riktningar, oavsett om man använder ett traditionellt spektroskop eller mer avancerad spektroskopi.

Brun-grön zoisit blir vackert blålila vid uppvärmning till 370 grader celcius. Nästan all tanzanit som finns har fått sin färg genom denna lågtemperaturbehandling.