Safir (sapphire)

 

Safir är precis som rubin en variant av mineralet korund. När man hör namnet safir tänker de flesta på en djupt blå ädelsten men safir kan ha alla färger utom röd. Blå är dock den mest eftertraktade och färgen orsakas av ett samspel mellan järn och titan vilka förekommer som föroreningar i safirens struktur. Ren safir betår av aluminiumoxid och finns inga andra ämnen närvarande är den färglös.

Safir är ett utmärkt ädelstensmaterial i och med sin hårdhet och slitstyrka.

 

Idag tillverkas stora mängder safir på konstgjord väg. Syntetisk safir används inom många delar av industrin, t ex som slipmedel, glidlager och i optik. Det är mycket vanligt med syntetisk safir i smycken, de första syntetiska safirerna började användas redan i slutet av 1800-talet och förekommer alltså även i antika smycken. En utbildad gemmolog med rätt utrustning kan alltid se om en sten är naturlig eller syntetisk.

 

Safir utsätts också för en mängd olika behandlingar för att bli mer attraktiv. Glasfyllning, diffussions och värmebehandlingar är mycket vanligt idag, faktum är att bara någon enstaka procent av alla safirer och rubiner på marknaden är helt obehandlade naturliga stenar.

Värdemässigt så tillhör naturliga obehandlade safirer med rätt färg av hög kvalitet de allra dyrbaraste ädelstenarna medan safirer som fått sin färg och/eller klarhet förbättrad genom konstgjorda behandlingar kan kosta enstaka tior. Det är alltså viktigt att veta om en safir är naturlig eller syntetisk och om den utsatts för någon behandling som i värsta fall gör stenen skör.

Safir är ett av de viktigaste ädelstensmaterialen det skrivs löpande om safir i bloggen så där hittar du mer information, både om safir och den nära relaterade rubinen.

 

I pdf dokumenten nedan kan du läsa mer om safirer ur olika aspekter.

Safirer som fått sin färg förbättrad genom diffusionsbehandling.
"Silke" i en naturlig obehandlad safir. Att studera inneslutningar i safir är viktigt för att kunna avgöra om stenen är naturlig, syntetisk eller utsatt för någon typ av behandling.
Glasfyllda safirer som har fått sprickor fyllda med ett blyglas som färgats med kobolt vilket ger dem en bra färg. Dessa stenar är dock inte alls lika hållbara som naturliga obehandlade safirer och det är viktigt att man vet hur denna behandling identifieras.
Spektrometrar av olika slag används alltmer inom gemmologin. Här ett transmissionsspektra för Co-glasfylld safir.
Inneslutningar orsakade av flussmedel i Syntetisk Rosa Safir tillverkad av Chatham.
Syntetisk safir tillverkad med Verneuils metod. Slipad syntetisk safir av denna typ har använts i smycken i över 100 år och finns i alla tänkbara färger samt även med färgväxlingseffekt.