Rubin från Winza, Tanzania, infattad i silver. Rubin från Winza, Tanzania, infattad i silver.

Rubin

 

Rubin tillhör de ädelstenar som har fascinerat människor längst. I 1000-tals år har dessa ädelstenar varit eftertraktade som symboler för makt och välstånd av faraoner, kejsare och kungar.

Rubin och safir är varianter av samma mineral, korund. Det är ett hårt och slitstarkt material med bra ädelstensegenskaper. Rubiner är den röda varianten av korund medan safir kan ha alla färger utom röd. Det är små spår av främmande ämnen som letat sig in i materialets struktur och orsakar olika färger, i fallet rubin är det krom som orsakar den röda färgen.

 

När rubin slipas så eftersträvar sliparen att lyfta fram så bra färg som möjligt. Man vrider och vänder på stenen tills man hittar den bästa färgen och ser till att den lyfts fram så bra som möjligt.

Rubin av ädelstenskvalitet är sällsynt i naturen, detta gör rubiner till dyrbara ädelstenar och priserna är ibland långt högre än för diamant av motsvarande storlek.

 

Behandlingar av Rubin.

Rubin är ett material som utsätts för många olika typer av behandlingar för att bli mer attraktiv. Har man en rubin av lägre kvalitet med mycket sprickor så förekommer ofta att stenen värms tillsammans med någon typ av glas eller flussmedel i en vacumkammare. På så vis dras glaset in i stenen och fyller ut sprickor så de inte syns, jämför med när du häller vatten i ett glas fyllt av isbitar! Vattnet gör att isbitarna blir mycket svårare att se. Glasfyllda stenar är betydligt skörare än obehandlade och kräver stor försiktighet vid t ex reparation av smycken och vid användande av kemikalier.

Den allra vanligaste behandlingen är dock värmebehandling, stenarna läggs helt enkelt i en ugn och värms upp, detta kan ses som en fortsättning på den naturliga process som en gång skapade dem. Värmebehandling sker idag på minst 99% av alla rubiner och safirer, det är en stabil behandling som inte påverkar värdet nämnvärt.

 

Syntetiska Rubiner

Ända sedan slutet på 1800 talet har man tillverkat rubiner på konstgjord väg. Idag finns många olika metoder för att framställa dessa material som är viktiga komponenter i lasrar och används som slip och polermedel inom industrin. Syntetiska rubiner har haft stor betydelse för utvecklingen av mekaniska ur och klockor då de är utmärkta att använda som glidlager vilket ger klockorna högre precision.

I och med att det funnits syntetiska rubiner och safirer så länge, över 100 år, så ser man ofta dessa stenar även i antika smycken. Särskilt Art Deco periodens smycken innehåller ofta syntetiska korunder.

En duktig gemmolog kan alltid avgöra om en rubin eller safir är av naturligt eller syntetiskt ursprung.

 

Jan O Asplund

Inneslutningar i rubin från Afghanistan. Att vara duktig på att identifiera och förstå inneslutningar gör att man lättare kan avgöra om stenar är naturliga, syntetiska eller behandlade. För rubin så ger inneslutningar även ofta information om var stenen kommer ifrån.
Rutilnålar som skapar "silke" i rubin från Burma (Myanmar)
Syntetisk stjärnrubin tillverkad med Verneuilmetoden. En metod som använts för framställning av syntetisk rubin i över 100 år.
Syntetisk stjärnrubin tillverkad med Verneuilmetoden. En metod som använts för framställning av syntetisk rubin i över 100 år.
Glasfyllda rubiner är idag mycket vanliga och det är viktigt att kunna identifiera denna typ av behandling innan man köper eller börjar arbeta med stenarna.
Glasfylld rubin som råkat ut för att brännas av gaslåga blir inte vacker! Det som händer är att glaset börjar smälta och stenen blir förstörd.
Glasfylld rubin som råkat ut för att brännas av gaslåga blir inte vacker! Det som händer är att glaset börjar smälta och stenen blir förstörd.
Syntetisk fluss rubin tillverkad av Chatham.
Syntetisk rubin tillverkad genom dragning, (Czochkralski crystal pulling) alltså att kristallen skapats genom att dras upp ur en smälta på samma vis som vid ljusstöpning, är ofta väldigt rena men visar ibland märkliga strukturer som i detta fall påminner om att en mask ätit sig igenom materialet.
Transmissionsspektra för syntetisk rubin tillverkad med czochkralskimetoden.