Rosenkvarts

 

Rosenkvarts och Rosa kvarts är som namnet antyder rosa varianter av mineralet kvarts. Man skiljer ibland på rosa och rosenkvarts i och med att färgen orsakas på olika vis.
I rosenkvarts spelar mikroskopiska fiberliknande inneslutningar av ett rosa dumortieritliknande mineral stor roll för färgen medan i rosa kvarts är det spår av övergångselement titan, Ti, som orsakar färg, det sker ett laddningsutbyte mellan Ti4+ och Ti3+. Rosa kvarts bildar betydligt oftare än rosenkvarts välutvecklade kristaller.

Ibland ser man rosenkvarts med stjärneffekt, dessa stenar är slipade som runda och ganska höga cabochoner, effekten syns bäst om belysningen kommer underifrån. Stjärnrosenkvarts av hög kvalitet kan vara en ganska dyrbar ädelsten.

Rosa kvarts kan blekas om den utsätts för solljus vilket är bra att veta om man har prydnadsföremål av rosa kvarts placerade i sitt hem eller i en butik. Skälet till blekningen är att rosa kvarts får sin färg delvis på grund av en instabil bryggning mellan O-, Al och P och det räcker med strålning i form av vanligt dagsljus för att förstöra denna bryggning. Rosenkvarts färgad av inneslutningar bleks inte av solljus men förlorar sin färg vid uppvärmning över 500 grader.

Läs mer om vad som orsakar färg i kvarts och skapar t ex ametister, citriner och rökkvarts HÄR!

Rosenkvarts från Madagaskar har ofta förutsättning att få en fin stjärneffekt om den slipas rätt.