Fenakit, Fluorit

 

Fenakit                                                     (eng. Phenakite)
Fenakit tillhör de mindre kända ädelstensmaterialen men har under senare år tack vare nya fyndigheter blivit allt populärare bland ädelstensslipare. Mineralet är färglöst, anisotropt, har hårdhet 7,5 och ett brytningsidex kring 1,65-1,67 och slipade stenar påminner om andra ädelstenar med liknande egenskaer som t ex bergkristall och färglös topas.

Fenakit har dock en mycket intressant egenskap och det är dess värmeledningsförmåga som är väldigt hög, fenakit är ett material man måste lära sig att känna igen om man t ex förlitar sig mycket på elektroniska diamanttestare. Dessa testare mäter ofta just värmeledningsförmåga för att identifiera diamanter men dessa testare blir alltså lurade av fenakit. Fenakit har dock inte samma eld, dispersion, som diamant och har dessutom dubbelbrytning vilket kan ses med enkla gemologiska instrument.

Fluorit
Fluorit, CaF2, kallas ibland flusspat på svenska, är ett relativt mjukt och känslitg material som ändå används en hel del i smyckes och ädelstensammanhang. Oftast är stenarna formade till kulor eller slipade som cabochoner. Fluorit förekommer i många färger och ofta är stenarna flerfärgade och vackert bandade. Det sägs ibland att fluorit är det mineral som förekommer i flest olika färgvariationer.

Blue John, eller Derbyshirespar som den ibland kallas, är en lila och violett bandad variant av fluorit som bara påträffats nära Castleton i Derbyshire, England. Detta material har använts sedan antiken för skulptering av föremål som t ex vaser.

 

Fluorit har kemisk sammansättning CaF2 med hårdhet 4. Fluorit fluorescerar ofta, det får alltså en annan färg då man belyser det med UV-ljus. Viss fluorit fosforescerar också vilket betyder att det behåller den färg den fått under UV-ljus en stund även efter det att ljuskällan tagits bort. Ibland skapas fosforescens genom att man gnuggar på stenen.

 

Fluorits optiska egenskaper med låg dispersion och stabilt brytningsindex gör att man använder fluorit till vissa typer av linser, till dessa ändamål är det dock framförallt syntetiskt fluorit som används i och med att den naturliga sällan är av tillräkligt hög kvalitet för att göra linser större än någon centimeter.

 

Fluorit används även som flussmedel vid viss stål och aluminiumframställning.

 

 

Fluorit kristalleiserar ibland som oktaedrar vilka kan vara ganska dekorativa. Det är dock så att tack vare att fluorit har så tydlig spaltning är det enkelt att själv skapa dessa oktaedrar ur den betydligt vanligare massiva fluoriten.
Blue John är en populär variant av Fluorit, här i form av en dublett, alltså bara ett tunt skikt fluorit med glas över. Glaset gör att fluoriten, som är väldigt mjuk och skör, skyddas. Denna typ av komposit är vanlig för andra skörare ädelstenar som t ex Opal. Dubletter är dock sällan särskilt värdefulla.