Andalusit, Apatit, Apofyllit, Aragonit


Andalusit

Andalusit har fått sitt namn av Andalusien i Spanien som var en tidig fyndort. Andalusit kan se ganska olika ut, den förekommer som transparenta kristaller som tack vare sin starka pleokroism har flera färger, samma sten kan vara både grön, gul och röd.

 

En annan variant av Andalusit är Chiastolit (stavas ibland Kiastolit på svenska) som är translusent till opak och bildar ett korsliknande mönster vilket gjort den populär i religiösa smycken.

Apatit
Apatit är ett fosfatmineral som får färg av övergångselement i samspel med sällsynta jordartsmetaller och kan ha mycket attraktiva färger, den är vanligen blågrön till gul.

På grund av sin låga hårdhet, 5, används apatit vanligen som kulor eller slipas till cabochoner. Fasettslipad apatit är dock inte ovanligt.

Apatit känns igen på färgen, lystern samt det ofta  tydliga REE spektrat. Den är känslig mot kemikalier och fasettslipade stenar i smycken har ofta slitna och skadade ytor och fasettkanter.

Malmen i Svappavaara är en apatitjärnmalm och med lite tur går det att hitta välutvecklade hexagonala apatitkristaller där. Ännu bättre kristaller kan man hitta i Malmberget. Världens största apatitfyndigheter finns på Kolahalvön, där finns till och med en stad som heter Apatity.

Den absolut mest populära färgen av apatit är neonblå. Denna färg förekommer dock inte naturligt utan all neonblå apatit är värmebehandlad. Det är främst genom att värma grönaktig apatit från Madagaskar till mellan 650-750 grader som man får den eftertraktade färgen. Intressant är att liknande grönaktig apatit från t ex Brasilien inte alls reagerar på samma behandling. Gul apatit från Mexico blir färglös då den värmebehandlas. 

Apofyllit
Apofyllit är ett material som ganska sällan används som ädelsten. Detta pga att apofyllit är ganska mjukt, 4,5-5 på Mohs hårdhetsskala och skört på grund av sin spaltning. Materialet kan dock vara ganska attraktivt och fina välutvecklade kristaller är ganska vanliga. Apofyllit är färglös i rent tillstånd men kan vara rosa om mangan förekommer som spårämne. Kobolt ger en grön färg som kan vara mycket vacker och neodymium färgar apofylliten gul.

Intressant är att apofyllit är ett av få mineral som kan kristallisera i två olika kristallsystem, antingen det tetragonala eller orthorombiska. Egentligen är dessa två olika varianter av apofyllit, fluorapofyllit och hydroxylapofyllit men i ädelstensammanhang gör man sällan skillnad på dessa.

Den apofyllit som lämpar sig bäst för ädelstenslipning är den färglösa från Indien. En del apofyllit har en pärlliknande lyster vilken framkommer bäst genom slipning till cabochon.
Xyloklor är ett namn som förekommer för grön apofyllit.


Aragonit
Aragonit är ett mineral som är nära besläktat med kalcit. Det har fått sitt namn från Aragonien i Spanien. Aragonit är ganska mjukt och skört så det är sällan det används som ädelsten men aragonit spelar ändå en viktig roll då det är en beståndsdel i pärlor. Det är nämligen små plattor av aragonit som bygger upp pärlan och när ljusvågor träffar aragonitplattorna så uppstår en effekt som hos pärlor kallas "orient".

Andalusit tillhör de mest pleokroiska material som finns och det är lätt för en gemmolog att med ett enkelt test skilja andalusit från liknande material.
Chiastolit.
Apatitgruva på Kolahalvön, Ryssland.
Apatit förekommer i många olika färger. T ex får grön apatit sin färg av Fe2+ i samspel med Nd3+ och Ce3+. REE jonerna motverkar viss absorption orsakad av Fe2+ vilket ger apatit en ganska speciell grön färg.
Apofyllitkristaller från Indien.
Grön och färglös apofyllit från Indien.