Gemmologi

 

Gemmologi är vetenskapen om ädelstenar och utvecklades i början av 1900-talet då odlade pärlor och syntetiska rubiner och safirer började komma ut på marknaden och behovet av att kunna identifiera dessa ökade. Idag ligger den största utmaningen i att identifiera olika typer av behandlingar som ädelstenar utsätts för för att bli mer attraktiva eller hållbarare.
 

Gemmologen har egna arbetsmetoder och instrument som skiljer sig från mineralogen vars arbete annars är ganska närliggande. Gemmologen arbetar med både råa och slipade stenar samt behöver känna till metoder för att identifiera stenar som är infattade i smycken vilket ofta är betydligt svårare än att identifiera lösa stenar.

Idag kan man läsa gemmologi främst via internationella institut men det finns även universitetskurser i ämnet samt föreningar och privatpersoner som håller kurser inom ämnet.
 

Diverse enkel och portabel gemmologisk utrustning.


Hur stavas egentligen Gem(m)ologi?

 

Gemmologi är ett ord som härstammar från Grekiska och stavas på nästan alla språk med två "m", det tydligaste undantagen är USA där gemmologi stavas med ett "m", Gemology.

 

De mer lättåtkomliga gemmologiska artiklarna och forskningen publiceras via amerikanska kanaler vilka stavar gemmologi "gemology" medan de utmärkta men ofta mer svåråtkomliga Brittiska, Franska, Tyska & Ryska publikationerna har dubbla "m" i sökordet.

 

Behöver du använda ordet gemmologi vid sökningar på internet eller i olika databaser? Ett starkt tips är att du söker på stavning med både ett och två m.

Vem får kalla sig Gemmolog?

Gemmolog är ingen skyddad titel men om du i Sverige utger dig för att vara gemmolog och erbjuder gemmologiska tjänster i form av identifiering av ädelstenar eller värdering så förväntas du åtminnstone ha genomgått utbildning hos något eller några av de större internationella gemmologiska instituten som GIA, Gemolocical Institute of America, Gem-A, Gemmological Association of Great Britain, Scandinavian Gem Academy, AGS, American Gem Society, AIGS, IGI, HRD... finns många att välja på men det viktiga är att gemmologen har en internationellt erkänd grundutbildning och hela tiden är öppen för att ta in ny kunskap och löpande läser de publikationer som finns inom ämnet.

Lupp med 10x förstoring och pincett är gemmologens viktigaste verktyg.
Refraktometer är ett mycket användbart gemmologiskt instrument som mäter materials brytningsindex, samma metod som när man när man kontrollerar kylarvätskan i bilen.
Transmissionsspektra för glasfylld rubin taget med vår VIS-NIR spektrometer. Spektroskopi av olika slag blir allt viktigare inom gemmologin allteftersom att nya behandlingsmetoder utvecklas.
Det finns mängder av luppar för olika ändamål på marknaden. Priserna varierar mycket och det gäller att man som gemmolog har luppar som är aplanatiska och akromatiska, alltså återger det man tittar på i rätt skala och utan att påverka färgåtergivning. En lupp kan bestå av en, två eller tre linser, se till att din lupp helst är en triplett och att säljaren kan garantera att luppen återger det man tittar på utan förvanskning. Jämför man en lupp med ett förstoringsglas så är skillnaden uppenbar, i förstoringsglaset återges föremålet man studerar ofta förvrängt likt i en konvex spegel.
Nuförtiden är det lätt att få tag i syntetiska stenar till sin referenssamling, många tillverkare erbjuder färdiga sett med stenar åt gemmologer.
Vill man handla med ädelstenar är det viktigt att veta vilka handels, export och import regler som gäller för olika material och i olika länder. Kimberleycertifikat behövs t ex för att importera rådiamanter till EU.

Jan O. Asplund