Lapis Lazuli

 

Lapis Lazuli är ett ädelstensmaterial som använts sedan förhistorisk tid. Lapis lazuli är alltid blå och den mest eftertraktade färgen är jämt djupblå med jämt spridda korn av mineralet pyrit.

Lapis Lazulit är till skillnad från många av de dyrbarare ädelstensmaterialen en bergart och består alltså av flera mineral som till exempel Sodalit, Lazulit, Kalcit och Pyrit. Den bästa kvaliteten av lapis lazuli hittas i Pakistan, Afghanistan och Iran. Chile har också stora fyndigheter av Lapis lazuli men av en lägre kvalitet, den lapis lazuli som hittas där innehåller ofta betydligt mer kalcit än den asiatiska vilket syns som vita fält i det blå. Detta påverkar kvaliteten i och med att kalcit är mjukare och lättare påverkas av kemikalier än övriga mineral i lapis lazuli.

Den lägre kvaliteten av lapis lazuli behandlas ofta genom färgning och impregnering på olika vis för att bli attraktivare. Det är även mycket vanligt med rekonstruerad lapis lazuli, alltså att sämre kvalitet mals till pulver, ett färgämne tillsätts och pulvret gjuts ihop med lämplig tillsats, t ex epoxy, och säljs som lapis lazuli igen.

Många andra material som t ex magnesit, howlit och jaspis färgas för att imitera lapis lazuli.

 

-Jan O Asplund

I Lapis lazuli vill man ha en jämn och djupt marinblå färg, gärna med spridda pyritkorn i. Köper man rå lapis lazuli i syfte att slipa själv så vill man inte ha bitar som ser ut som bilden ovan...