Guld

 

Guld är en metall som fascinerat människan i alla tider och i alla kulturer. Guld utstrålar makt och framgång och har legat till grund för många ekonomiska system genom historien. Än idag söker sig folk till guld när tiderna blir ekonomiskt oroliga. Det är bara vinnaren i idrottsevenemang som får en guldmedalj.

 

Guld är en ädelmetall vilket betyder att den inte oxiderar eller förändras då den utsätts för t ex syre eller reagerar med andra ämnen. Detta gör att guld används inom både elektronikindustrin och sjukvården. Guld kan smältas om hur många gånger som helst och är extremt smidbart. Ett gram guld kan faktiskt smidas ut till en flera kilometer lång tråd. Alla gyllene skulpturer och kors i till exempel kyrkor är täckta av bladguld, alltså guld som bara är några atomlager tjockt men ändå är täckande och ger intryck av solitt guld.

Guld är tungt och mjukt, det väger 19,3 gram per kubikcentimeter vilket gör det till ett av de tyngsta ämnen som finns. En liter guld väger alltså 19,3 kilo. Guld är formbart och lämpar sig bra till smycken, dock är rent guld lite för mjukt och slits fort då de används i smycken. Därför legerar man guld med andra metaller för att det ska bli lite hållbarare. Man kan blanda guld med silver, koppar, platina eller palladium för att få det hårdare. Efter att man legerat guldet med en annan metall så stämplas arbetet med en finhaltstämpel. Rent guld är 24 karat men i smycken är 18 karat det allra vanligaste, alltså en guldhalt på 75%, dessa smycken stämplas med en 18 karat stämpel. Ofta finns flera stämplar i guldarbeten, de kan visa tillverkningsår, var smycket är tillverkat och vem guldsmeden är. Ofta ser man också olika kontrollstämplar som t ex kattfoten.

 

I Sverige finns ganska gott om guld. Sverige är Europas överlägset största guldproducent främst tack vare de många fyndigheterna i Västerbotten. På många ställen i landet lönar det sig att ge sig ut till något vattendrag och vaska guld. Guldet reagerar inte med andra ämnen i naturen och man hittar alltså ofta väldigt rent guld.

 

-Jan Asplund

Guldklimp, ca 1 gram, från Australien.
Guldhalt kan man testa med hjälp av speciella syror. Man skrapar av lite guld på en speciell sten och droppar lite syra. Beroende på syrans koncentration och guldhalten kan man räkna ut hur många karat guldet är.