Bergkristall

 

Bergkristall är ädelstensbenämningen för mineralet kvarts i dess renaste form. Det är ett populärt och relativt billigt ädelstensmaterial som används i många kulturer sedan förhistorisk tid. Bergkristall är en av få ädelstenar som det finns ganska gott om i Sverige.

Bergkristall slipas både som cabochoner, fasetteras och används som kulor. Populärt är också att använda små välutvecklade kristaller i smycken utan att slipa dem alls.

Om spårämnen som t ex järn förekommer i strukturen eller vissa innseslutningar finns närvarande så får kvarts färg och kan vara lila (ametist), gul (citrin), grön (prasiolit), brun (rökkvarts), rosa (rosenkvarts) eller blå. Ametrin är en variant av kvarts som är både lila och gul.

Värdemässigt så är bergkristall bland de billigaste ädelstenarna. Det finns gott om fyndigheter av bergkristall över hela världen och det tillverkas dessutom stora mängder bergkristall / färglös kvarts på konstgjord väg för industriella ändmål. Den konstgjorda kvartsen kan vara svår att skilja från naturlig och kostnaden för att undersöka om bergkristall är naturlig eller syntetisk överskrider värdet för stenen. Skälet till att det tillverkas mycke syntetisk färglös kvarts är att den naturliga nästan alltid har en form av tvillingbildning vilket kan vara störande för vissa applikationer, då man tillverkar mineral på konstgjord väg har man möjlighet att lägga till eller ta bort vissa egenskaper.

Läs mer om vad som orsakar färg i kvarts och skapar t ex ametister, citriner och rökkvarts HÄR!

 

 

Stigbert har tillverkat kända smycken med bergkristall.
Bergkristall innehåller ibland inneslutningar som kan vara attraktiva och höja värdet. På bilden ses bergkristall med nålliknande inneslutningar av mineralet rutil, i detta fall guldfärgade vilket gör stenarna attraktiva och eftertraktade.
Även om bergkristall i likhet med de flesta ädelstensmaterial är väldigt hållbart så händer det att stenar går sönder, särskillt då de sitter i ringar vilka utsätts för mer slitage än andra smycken. Har en sten gått sönder kan man alltid lämna den till en slipare för att omslipning eller för att få en identisk ersättningssten.