Akvamarin                 (eng. Aquamarine)

 

Akvamarin tillhör precis som Smaragd mineralgruppen Beryll. Akvamarin är blå till ljusgrön i färgen och stenarna har ofta bra klarhet. Det är djupt blå stenar som är de mest eftertraktade.

Akvamarin är en ädelsten som använts länge och är populär i smycken från många olika tidsperioder och kulturer. De viktigaste fyndigheterna har varit i Sydamerika men som för så många andra ädelstenar så blir fyndigheter i Afrika allt viktigare, Namibia är t ex idag en viktig producent av akvamarin. Även Pakistan och Afganistan är stora producenter.

Den mest eftertraktade färgen hos akvamarin kallas Santa Maria efter den fyndort i Brasilien där materialet först påträffades. Santa maria akvamarin får sin färg på ett något annorlunda vis än "vanlig" akvamarin och den går inte att förbättra genom värmebehandling. Dessa stenar är även färglösa i c-axeln medan andra akvamariner är lite gulaktiga. Man talar ibland om "total pleokroism" i samband med santamaria akvamariner.
Läs mer om färger hos mineralet beryll
HÄR.

Andra ädelstenar som kan ha liknande färg och kan färväxlas med akvamarin är t ex blå topas, syntetisk blå spinell och blått glas.
När det gäller värdeutvecklingen överlag hos ädelstenar senaste årtiondena så har akvamarin halkat lite efter vilket beror av flera orsaker men främst att det idag finns flera andra ädelstenar i form av t ex topas och zirkon som får fina blå färger genom konstgjord behandling och att det finns gott om väldigt billig syntetiskt framställd akvamarin samt syntetisk spinell i samma färger som akvamarin på marknaden. Efterfrågan på akvamarin, åtminstonne av lägre och mellankvalitet har alltså minskat. När det gäller exemplar av exeptionell färg och storlek eller unika slipningar eller skulpterade exemplar blir prisbilden såklart helt annorlunda.

 

Transmissionsspektra för en akvamarin från Brasilien.
Akvamarinkristaller inköpta för Ädelstensakademins räkning på House of Gems i Windhoek i Namibia.
Akvamarin visar i motsats till t ex blått glas eller syntetisk blå spinell pleokroism. Detta testas relativt enkelt av en kunnig gemmolog med hjälp av ett dikroskop som antingen består av två polariserande filter eller en kalcitkristall placerad i ett litet rör. Med ett dikroskop kan en gemmolog även avgöra om akvamarinen är av såkallad Santa Maria typ och därmed obehandlad.
Akvamarin under slipning. När man väljer ut en Akvamarin för slipning så är färgen betydligt viktigare än klarheten. De bästa och mest eftertraktade akvamarinerna är djupt blå.

Morganit är rosa beryll men den har i stort sett alltid fått sin rosa färg efter att ha varit orangeaktig beryll vilken värmts till 400 grader. Alltså en lågtemperaturbehandling vilken är svår att se spår av genom studie av inneslutningar.