Zirkon

 

Zirkon är en ädelsten med nästan samma glans som diamant. Färglös zirkon används ibland för att simulera diamant men är betydligt mjukare och skörare. Zirkon som setat i ett smycke, särskilt i ringar, har ofta väldigt slitna fasettkanter och små flisor som gått sönder. Zirkon passar bäst i örhängen eller halsband där stenen sitter skyddad.

Zirkon finns i många färger, röd, brun, gul, grön och blå. Idag är nästan all blå och gul zirkon på marknaden värmebehandlad för att få sin fina färg. Denna behandling är dock inte alltid stabil utan färgen tenderar att blekna med tiden.
 

De viktigaste fyndigheterna av zirkon av ädelstenskvalitet ligger i Sri lanka, Burma, Australien, Nigeria, Vietnam och Thailand.

Zirkon tillhör det tetragonala kristallsystemet och är relativt tung, densiteten ligger mellan 3,9 – 4,8 g/m3. Zirkon har ett högt brytningsindex och en kraftig dubbelbrytning vilken man kan se genom att titta igenom stenen, dubbelbrytningen gör att fasettkanterna på undersidan ser dubbla ut. Det är få andra material som har så stark dubbelbrytning och detta gör att det är ganska lätt att identifiera zirkon.

Det finns två varianter av Zirkon, man talar om hög zirkon och låg zirkon. Skillnaden är att låg zirkon har fått sin inre kristallstruktur nedbruten vilket beror på att zirkon innehåller radioaktiva grundämnen som över tid bryter ner kristallstrukturen men utan att zirkon förlorar sin form. Detta är en process som tar väldigt lång tid (miljontals år) och radioaktiviteten är så låg att den inte utgör någon fara för människor. Man identifierar låg zirkon genom att den har ett lägre brytningsindex än hög zirkon. Både hög och låg zirkon slipas och används i smycken.
 

Zirkon förekommer ofta som inneslutning i andra ädelstenar som t ex rubin.

 

                                           Jan O Asplund


Värmebehandling av Zirkon:
Röd-brun zirkon som värms till ca 1000 grader celcius i syrefri miljö blir blå. Detta är en mycket vanlig behandling och i stort sett alla blå zirkoner är behandlade på detta vis för att få sin förg.