Turkos                        (eng. turquoise)

 

Detta ädelstensmaterial finns i nyanser från himmelsblå till grönt. Turkos är ett mineral som består av koppar och aluminium tillsammans med små mängder järn. Turkos har använts som smyckessten åtminstone sedan faraonernas tid och har använts i många olika kulturer. T ex så gav Aztekernas konung Montezuma turkos som gåva till conquistadoren Cortéz.

Den bästa kvaliteten av turkos hittas i Iran. Väldigt fin turkos hittas också i Egypten, den egyptiska turkosen är den mest translucenta varianten vilket uppskattas av många. Turkos hittas även på flera andra ställen som USA, Ryssland, Kina och Indien.

Turkos är ett relativt poröst och skört ädelstensmaterial som ofta behandlas genom oljning eller vaxning. Ibland mals turkos av sämre kvalitet ner till ett pulver som man sedan gjuter ihop med plast, detta material kallas rekonstruerad turkos. Andra porösa mineral som Howlit och Magnesit färgas ofta för att efterlikna turkos.

Turkos bildas vanligen i torra regioner då kopparhaltigt grundvatten sipprar ner och reagerar med olika mineral. Antalet fyndigheter av turkos minskar samtidigt som materialet under 2013-14 blivit allt populärare vilket fört med sig att priset på bevisat naturlig och obehandlad turkos av rätt färg och kvalitet ibland blir väldigt högt, flera 1000 kronor per carat förekommer för exeptionellt bra stenar medan låg kvalitet och behandlat material kostar enstaka kronor per carat.

 

Jan O Asplund

Turkos varierar i färg från grön till blå, det är de jämt djupblå stenarna som är mest eftertraktade.
Turkos varierar i färg från grön till blå, det är de jämt djupblå stenarna som är mest eftertraktade.