Bergslagssten

Bergslagssten är ett handelsnamn för slagg vilket är en restprodukt från järnframställning. Skälet till namnet Bergslagssten är att denna produkt är mycket vanlig i Bergslagsområdet och har i flera hundra år använts som bland annat byggnadsmaterial. Slaggen bildas i de höga temperaturer som krävs för att smälta järnmalm. Avkylningen går relativt fort och de uppsmälta mineral som fanns i malmen stelnar till en glasliknande massa vilken kan jämföras med lava som stelnar snabbt då den kastas upp i luften vid ett vulkanutbrott.

Beroende på vilka ämnen som fanns i det uppsmälta berget så får slaggen lite olika struktur och färg. Grön och blåaktig är vanligast men även andra nyanser kan förekomma. Bergslagssten är tacksam att slipa och populär i smycken.

Blå Bergslagssten infattad i silver.
Blå Bergslagssten infattad i silver.
Slaggsten från Övertorneå. Att slaggen får denna orange-gula färg är extremt ovanligt och man tror att denna typ av slagg är äldre än den betydligt vanligare blåaktiga vilken härrör från 16 - 1700 talen. Enda gången jag sett denna slagg är på Puostijärvi stensliperi i Hedenäset där bilden är tagen.