Krysoberyll

 

Krysoberyll är ett gult eller gulgrönt mineral med utmärkta ädelstensegenskaper då det är hårt och motståndskraftigt mot kemikalier och nötning. Färgen orsakas av små mängder järn i form an Fe3+.

De mest eftertraktade varianterna av krysoberyll är den färgskiftande Alexandriten som beroende vilket ljus den befinner sig i växlar från grön till rödaktig, den har beskrivits som "En smaragd på dagen och Ametist på natten." I alexandrit är det istället för
 

Det är bara cabochonslipad krysoberyll som får kallas kattöga utan något epitet. Alla andra material som uppvisar kattöga effekt måste benämnas med respektive mineralnamn först, ex apatitkattöga eller turmalinkattöga. De bästa kattögonen visar olika nyans på olika sidor, "milk and honey effekt" samt en effekt som får ögat att se ut som om det öppnas och stängs då stenen belyses med två ljuskällor. Cymophan är en äldre benämning på kattöga.

 

 Jan Asplund

Alexandrit är en variant av krysoberyll som uppvisar både färgväxlingseffekt, den ändrar alltså färg beroende på ljus, och pleokroism.