Granat (på engelska Garnet)
Granatgruppen består av en mängd olika ädelstenar med liknande fysiska egenskaper. Granater finns i många färger, till exempel röd, grön, gul, orange eller svart. Vanligast är röda och rödvioletta granater, dessa kallas Almandingranat, Rhodolitgranat eller Pyropgranat. De flesta granater är hårda och hållbara vilket gör dem till utmärkta ädelstenar.
De mörkröda granaterna hade sin storhetstid i den Viktorianska tidens England. I slutet av 1960 talet upptäcktes den gröna tsavoritgranaten som blivit mycket populär. Den mest eftertraktade granaten är demantoidgranaten, en grön granatvariant som ibland liknar smaragd. På senare år har det upptäckts flera nya fyndigheter av orange spessartingranat, dessa klara och apelsinfärgade stenar har blivit mycket populära och priserna på orange granater har stigit trots att tillgången ökat.
Ibland stöter man på vad som kallas syntetiska granater, t ex YAG, GGG, SGG m fl. Det finns dock inga riktiga syntetiska granater utan de material man kallar syntetisk granat har bara tagit granatens struktur men har en annan kemisk uppbyggnad.
I Sverige finns gott om granater, vanligast är den mörkröda almandingranaten.
När det gäller förväxlingsmöjligheter så är det oftast så att det är granaterna i sig som kan misstas för att vara en dyrbarare sten. T ex kan röda granater i sällsynta fall förväxlas med rubin, mer vanigt är att röd granat förväxlas med mörkröd spinell. Röda och rosa-lila varianter kan eventuellt även förväxlas med rubelit, den röda varianten av turmalin. Gröna granater kan förväxlas med både smaragd och turmalin men det är enkelt för en gemmolog att identifiera skillnaderna. Aningen svårare är det att avgöra om en slipad grön granat är en grön grossular, en tsavorit, en uvarovit eller i bästa fall en demantoid.
Jan Asplund
På Sveriges Gemmologiska Riksförenings (SGRF) hemsida finns mer information om Granater skriven av mig: http://www.gemmologiska.se/granat.php