Cubic Zirkon


 

Cubic Zirkon har sedan slutet av 1970-talet varit den vanligaste och bästa imitationen av diamant. Materialet säljs under många olika namn som till exempel CZ, Briollite,  Fianit, Zirkonia och många fler. Swarowski, mest kända för sina blyglasföremål och även stor tillverkare av syntetisk rubin, är en stor producent av detta material som är mycket billigt att framställa.
 

Naturlig zirkon har helt andra både fysiska och optiska egenskaper än den på konstgjord väg tillverkade kubiska zirkonen vilken är ett material som togs fram i sin nuvarande form av den sovjetiska rymdindustrin parallellt med tyska forskare. Materialets höga densitet gör det dock olämpligt för t ex flygindustri och  rymdfärder även om det har fortsatt intressanta fysiska och optiska egenskaper.
 

Cubic Zirkon är en väldigt bra diamantimitation men har inga som helst fysiska, kemiska eller optiska egenskaper som matchar diamant. CZ har b la en lägre hårdhet, 8,5 vilket gör att fasettytor och kanter inte blir lika skarpa och vassa som hos diamanten. Ytterst få diamanter saknar helt inneslutningar av olika slag medan cubic zirkon i stort sett aldrig visar några inneslutningar. Det finns även speciella instrument som kan skilja diamant och cubic zirkon genom deras olika värmeledningsförmåga, CZ har dessutom betydligt högre specifik vikt än diamant och även andra relativt lätt identifierade skillnader.

Cubic Zirkon saluförs under många fantasifulla namn, här följer en lista på några:

Briollite
CZ
Cech crystal
Cerene
Cubic Z
Cubic Circonia II
Diamon-Z
Diamond-QU
Diamonair
DIamonesque
Diamonique
Diamonite
Diamondite
Diconia
Djevalite
Fianite
Phianit
Phyanite
Shelby
Singh Kohinoor
Zirconia
Zirconium
Zopius diamond

Tillverkningskostnaden är några enstaka kronor grammet och slipning utförs till största delen i låglöneländer och ofta i fabriker med hel eller halv automatiska slipmanskiner.

CZ används flitigt för att göra kopior av kända diamanter och för att visa t ex de olika stegen under slipning av diamanter. Det finns även färggraderingsset för diamanter vilka är gjorda av CZ som ett billigare alternativ till masterset av diamanter.


 

Cubic Zirkon är idag den absolut vanligaste och bästa imitationen för diamant.