Om Smycken

Smycken och andra kroppsutsmyckningar har förekommit hos människan sedan vi började utvecklas som art. Medvetet tillfogade ärr i form av mönster och symboler markerade social tillhörighet, visade erfarenheter eller status på liknande vis som en exklusivare klocka eller halsband med religiös symbol kan göra idag.
 
Gemensamt för piercingar, tatueringar, dekorativa ärr, kroppsmålning, halsband och armringar av snäckskal, horn, ben, trä, sten, skinn eller metall är att de är till för utsmyckning av människokroppen.
 
När ordet smycke nämns associerar man vanligen till ringar, halsband, örhängen och liknande föremål som är menade att bäras någorlunda synligt på kroppen. Den vanliga uppfattningen är idag att smycken består av metall och ofta har infattade ädelstenar. Det är dock inte helt enkelt att definiera vad ett smycke är. Gränsen till accessoarer är flytande, klockor och solglasögon anses av de flesta inte vara smycken trots att de ofta används med samma syften som till exempel ett armband eller näsring. Näsring kan ses som exempel på piercingsmycke, ett område som inte heller alltid inkluderas i definitionen av begreppet smycke trots att även örhängen ofta kräver att det finns ett hål i örat.
 
Klockor och glasögonbågar skiljer sig från smycken på så vis att de kan ha en uppenbar praktisk funktion. Långt ifrån alla klockor och glasögon bärs dock på grund av sin praktiska funktion. Ringar är ett smycke som också kan ha praktiska funktioner. Ringar har under vissa tider i vissa samanhang haft funktionen av stämpel eller sigillstamp. Detsamma gäller de graverade cylindrar som kunde hänga runt halsen eller armen på ägaren och vilka rullades över vax eller lera för att t ex försegla eller skriva under dokument.
 
Smycken har ibland också funktion som bärbara pengar. De smycken som består av ädelmetaller, ädelstenar eller andra råmaterial med ekonomiskt värde ger ägaren en ekonomisk säkerhet.  Vigselringen kan ses som exempel på när ett smycke både representerar ekonomisk trygghet och markerar social status, både att personen som bär den är gift samtidigt som ringens värde indikerar hur ekonomiskt välbärgad hon är.
 
Det är inte helt enkelt att formulera en tydlig definition av vad ett smycke är. Smycke kan definieras utifrån något som används för att utsmycka en människokropp. Detsamma gäller dock även kläder, hattar och skor så den definitionen får ingen tydlig avgränsning. Dessutom skulle broschen inte falla inom definitionen eftersom att broscher inte fästs direkt på kroppen.
 
Smycken kan vara väldigt konstnärligt utformade och föra tankarna till skulpturer eller andra dekorativa föremål. Konsthistorien har dock haft svårt när det gäller smycken och hur de ska hanteras. Många smycken är resultat av konsthantverk samtidigt som de mer eller mindre alltid får sin utformning styrd av att den ska passa någonstans på en människokropp.
 
Smycken har behandlats väldigt olika i utställningssammanhang. Under 16, 1700-talen ställdes smycken ut tillsammans med alla möjliga föremål, både konst och naturliga kuriositeter. Smycken av metall med infattade stenar är produkter från underjorden eftersom att både metallen och stenarna har bildats under jordytan och vi kommer åt dem genom gruvbrytning.
 
Gott om smycken och ädelstenar ställdes ut under världsutställningarna under 1800-talet och början av 1900-talet men någonstans i samband med modernismens genombrott fick smycken betydligt mindre utrymme i konstsammanhang och senare under 1900-talet flyttade många smycken, särskilt de med ädelstenar, till mer naturvetenskapliga utställningar. En allt vanligare kompromiss hos både konst och naturhistoriska museer har varit att skapa någon form av "skattkammare" där man visar lite smycken från sina samlingar. Det saknas dock nästan alltid en större kontext när smycken ställs ut, mer fokus blir på de potentiella ekonomiska värdet och vem som kan ha ägt eller burit smycket än vad det faktiskt kan säga om både den tid och kultur det skapades i.

Etiketter: smycken

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln