Hur blir man Gemmolog och var finns jobben?
Det kommer en del frågor kring hur man blir gemmolog hit och här följer en kortare beskrivning av de vanligaste och mest kända vägarna till att få en gemmologisk titel.
Gemmologi – läran, eller vetenskapen, om ädelstenar växte fram som egen disciplin under 1900-talets första årtionden för att fylla det behov som uppstod att skilja odlade pärlor från naturliga och syntetiska rubiner och safirer från naturliga motsvarigheter. 1925 öppnade det första renodlade gemmologiska laboratoriet vilket till största delen arbetade med att skilja naturliga och odlade pärlor från varandra. Sedan dess har utvecklingen kring behandlingar och syntetiska varianter av ädelstenar vuxit enormt och man måste ha grundkunskaper inom gemmologi om man hanterar ädelstenar yrkesmässigt och idag finns ett eller några riktiga laboratorier i de flesta Europeiska länder, ofta förlagda till de viktigaste juvelerardistrikten i större städer.
I Sverige finns dock inte något gemmologiskt laboratorium som de ska se ut och vara utrustade enligt internationell standard (t ex Cibjos Gemmological Laboratory Book och ISO standarder) utan de laboratorier som i Sverige åtar sig identifieringsuppdrag av svårare art som till exempel identifiera behandlingar av diamanter så de blir mer attraktiva eller förbättrad färg hos rubin och safir drivs av enskilda personer som ofta kombinerar gemmologiska tjänster med annan yrkesverksamhet. De flesta gemmologer, eller personer med gemmologisk kompetens, i Sverige arbetar inom auktions, pantbanks och antikvitetsområdet eller i kombination med arbete som guldsmed eller i handel med nya smycken och ädelstenar.
Arbetsmarknaden för gemmologer är alltså inte så stor i Sverige, det är väldigt få som uteslutande arbetar med identifiering och gradering av ädelstenar utan de flesta gemmologer arbetar även med annat som till exempel värdering av både lösa stenar och smycken eller är engagerade i någon typ av tillverkning eller handel med smycken och stenar.
Internationellt så är kraven från gemmologiska laboratorier när de anställer nya gemmologer att de har en traditionell universitetsexamen inom företrädesvis mineralogi, geologi eller kemi i kombination med gemmologisk utbildning. Auktionsverk och antikhandel har istället vanligen kravet på en universitetsexamen i konstvetenskap eller liknade i kombination med gemmologisk utbildning.
Det är inte särskilt svårt att skaffa sig gemmologisk utbildning. De finns dock inte någon traditionell studiemedelsberättigad utbildning till gemmolog i Sverige utan man vänder sig till privata utbildare med internationella kurser. Mest känt är Gemological Institute of America, GIA, som till största delen får sina inkomster genom att utfärda diamantgraderingsintyg och laboratorierapporter för ädelstenar. Deras kurs Graduate Gemologist består av tre delar varav en del om ädelstensidentifiering: Gem Idsentification, en del om färgstenar; Colored Gemstones samt en del om diamanter; Diamonds and Diamondgrading. Man börjar med att läsa en översiktlig introduktionskurs ”Diamond Essential” och ”Colored Stone Essential”. Man kan läsa kurserna antingen på distans eller på något av GIAs campus runt om i världen. Läser men på distans över internet kan man påbörja kursen när som helst. Har man påbörjat en delkurs har man begränsat tid att gå färdigt, dock är tiden väl tilltagen och studietakten är lätt att anpassa och kombinera med annat arbete. Delkurserna har en tidsgräns men för att gå färdigt hela programmet finns ingen gräns så man kan gå en delkurs färdigt och sedan efter några år påbörja nästa osv tills man är färdig med alla delar. För att få titeln Graduate Gemologist, GG, så krävs även deltagande och godkännande i praktiska kurser vilka består av en diamantgraderingskurs om 5 dagar, en färgstensgraderingskurs på 3 dagar och en ädelstensidentifieringskurs på 5 dagar. Totalt alltså 13 dagars praktiska övningar med lärare vid något av GIAs campus. Man måste alltså även om man läser distans ta sig till ett campus för att göra de praktiska momenten. Dessutom får man som distansstudent ett antal stenar skickade till sig för identifiering. Totalt omfattar de teoretiska studierna motsvarande 26 veckors heltidsstudier plus de 13 dagarna praktiska kurser. Priset för att läsa teorin på distans online är cirka 5500USD och de tre praktiska kurserna kostar mellan 1000 – 1500 USD per styck. Det har funnits möjlighet till svenskt studiemedel om man läser hela programmet på campus, dock inte för distansstudier. Kursen kräver inga som helst förkunskaper eller tidigare erfarenhet kring ädelstenar och börjar således på en enkel nivå. Allt material är på engelska.
Gemmological Associasion of Great Britain, Gem-A, erbjuder två utbildningar där den ena, Diploma in Gemmology, är inriktad på färgade ädelstenar med ett minder fokus på diamanter medan deras Gem Diamond Diploma helt och hållet ägnas åt diamanter. Kurserna startar två gånger per år och Diploma in Gemmology leder till titeln FGA och efter godkännande i Diamond Diploma får man titeln DGA. Diamond Diploma omfattar 20 veckors teoretiska studier vilka kan läsas på distans med regelbunden kontakt med handledare över internet. För att bli godkänd i hela utbildningen krävs förutom godkännande i teoretiskt prov även genomgången 5 dagars diamantgraderingskurs på plats hos antingen Gem-As huvudkontor i London eller något av deras study-centers runt om i världen.
Gem-As Diploma in Gemmology är uppdelad i två delar. Först läser man Foundation som är en 20 veckors kurs utan några särskilda behörighetskrav. I kursen gås de viktigaste ädelstensmaterialen igenom och man lär sig grunderan i gemmologiska instrument och arbetsmetoder. Kursen kan läsas på distans med handledarkontakt över internet eller lektionsbundet vid någon av Gem-As samarbetspartners. Efter att ha blivit godkänd i teoretiskt och praktiskt prov för Foundationdelen så går man vidare med att läsa själva Diploma kursen vilken även den är 20 veckors teoretiska studier och avslutas med teoretiska och praktiska prov. Under kursens gång gör studenten löpande onlinebaserade examinationsuppgifte och även ett mindre skriftligt arbete krävs innan studenten godkänns och får titeln FGA. Det teoretiska materialet för varje kurs, Diamond Diploma, Foundation och Diploma ligger kring 25000 kronor och till det kommer kostnad för de praktiska kurserna vilken varierar något beroende på var man läser dem och hur upplägget ser ut.
Har man blivit godkänd i både Diploma in Gemmology och Gem Diamond Diploma så är man berättigad att söka till ett påbyggnadsår vid Birmingham City University vilket leder till en Bachelor degree (motsvarande Kandidatexamen från universitet i Sverige).
Att genomgå Gem-As utbildningar och sedan bygga på med ett års studier vid Birmingham City University ger en universitetsutbildning som gemmolog. Motsvarande möjlighet finns vid bland annat universitetet i Nantes i Frankrike.
En ny aktör inom gemmologiutbildning är World Gem Foundation, WGF, vilka har ”Academies” runt om i världen vilka erbjuder samma kursmaterial. WGF representerasi Sverige och Norden av Scandinavian Gem Academy. Deras teoretiska kurser läses självständigt på distans genom att man köper en delkurs vilken man laddar hem eller läser direkt online. Fem olika teorikurser ingår i deras utbildning till Career Gemmologist, CG. Omfattningen på det teoretiska materialet motsvarar omfångsmässigt Gem-As båda kurser Diploma in Gemmology och Gem Diamond Diploma tillsammans. Dessutom krävs godkännande i fem olika praktiska kurser, en 8 dagardiamantgraderingskurs, 5 dagar ädelstensidentifgiering, två kurser om vardera 5 dagar, syntetiska och behandlade stenar 5 dagar och 5 dagar färgstensgradering. Dessutom krävs en 100 timmarlång praktisk färgstensgraderingskurs som är onlinebaserad. Totalt krävs alltså 28 dagars praktiska kurser plus 100 timmar praktisk färgstensgradering på egen hand utöver de fem teoretiska kurserna för vilka examination sker löpande under kursen och avslutas med en traditionell skriftlig övervakad tentamen för att bli godkänd som ”Career Gemmologist”. Teorikurserna kan läsas var som helst och påbörjas när som helst medan de praktiska kurserna erbjuds vissa datum under året och kan vara förlagda i olika länder. Priset för de teoretiska kurserna är sammanlagt ca 1500 Euro. Priset för alla praktiska kursmoment är 4750 Euro och hela programmet kostar alltså idag (oktober 2017) 6250 Euro.
Behärskar man tyska så finns utbildning i Tyskland vilken håller hög klass och läses på liknade vis som Gem-As kurser. Flera institut som tidigare mest ägnat sig år att identifiera och gradera diamanter har olika varianter av utbildningar och kurser med olika fokus, till exempel HRD i Antwerpen.
Vill man bara läsa kortare kurser eller gå någon praktisk kortkurs så rekomenderas att man hör av sig till t ex Scandinavian Gem Academy www.scandinaviangemacademy.com eller Sveriges Gemmologiska Riksförening www.gemmologiska.se
Länkar till några organisationer som erbjuder kurser och utbildningar inom diamantgradering och gemmologi i Europa:
www.gia.edu
www.gem-a.com
www.worldgemfoundation.com
www.scandinaviangemacademy.com
www.hrdantwerp.com
www.dgemg.com
www.gemnantes.fr
Kommentera gärna:
Senaste inlägg
Senaste kommentarer
-
Moktar » Ädelstenar på Afrikas horn: ”Hej Yusuf Jag är intresserad av att lära mej lite mer om det, har nåt mail kan d..”
-
Yusuf » Ädelstenar på Afrikas horn: ”Jag är från norra delen av Somalia där det finns ädelstenar men jag har inte ver..”
-
Jorge Torres » Fortsatt höga priser på fin jade.: ”Fick du hjälp med Jade?”
-
Karin » Onlinekurser om diamant & ädelsten: ”Hej, håller du i kurser? Ang ädelstenar? ”
-
Rebecca » Döden o stenarna: ”Tack för info samt skönt att jag hittade detta! Stenar och deras ev egenskaper ..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
moldavit färglös granat ags cape-linjer old european semi precious kuwabara etik sötvatten kattöga mise linné fenakit kiselkarbid hårdhet thomas hainschwang calsilica cvd etiopien d-screen kimberleycertifikat praseolit thomas sabo namibia kromrik safir peder månsson zoisit rosa diamant de tre stora milenyum mining ltd plinius d ä imerial jade lightbox ädelstenar heliodor elfenben gruvbrytning färgväxling myanmar scanning transmission electron microscope färgstensgradering prislistor vile auktion bibeln kol rapnet galatea cinnober gemmolog jaspis kina ortoklas blå diamant dca journal of gemmology stjärneffekt saville-kent smycken kaufmann de suisse canyon diablo meteorite ftir john koivula la doctrina poliendi pretiosos lapides agta polykristallin gemology ädelstenars bearbetning mässor piratkopiering deutches diamantengesellschaft chelsea filter anne hull grundy marknadsföring diamant, diamanter zirkon arkiv pyroxen ammolit guldberyll hetian jade konstgjord diamant golconda kasumi gemdialogue tiancheng international svart diamant kanada c13 strutsägg topas leuco isotoper hpht diamant spektroskop diamondcheck laurent cartier tennant iso angola ädelsten, ädelstenar schiller nishikawa pärlmusslor agl minas gerais friedrich hedenberg wesselton turmalin craig lynch uv-vis geoffrey dominy speculum lapidum journalistik nepal etiopisk opal glasfylld safir alrosa luminescens pandora tyskland glaskomposit pantbank zultanite gems llc silikat bärnstensregalen blue books diamond foundry morganit edisonpärla tino hammid memorial gemmological scholarship prog halvädel blue john gemfields university of manchester gemguide silver c12 gemmology today scheelit citrin #bojkottdegrisogono dagens industri alexandrit fältspat tanzanit conny forsberg certifikat behandling järn tanzania gemmologi i norden akronym fossil mozambique pärla diamantslipning gem-a iolit sunstar bärnsten gradering meteorit sothebys fancy diamant beryll sötvattenpärla hpht blodsdiamanter jadeit diamanthandel rapaport cibjo smaragd kvarts diamanttyper scandinavian gem academy utbildning pärlodling debeers gia värdering pärlor syntetiska diamanter diamantgradering ädelsten gemmologi diamant diamanter syntetisk diamant rubin scandinavian gem symposium safir jade månadssten färg glasfyllning syntetisk egl uv ljus ädelstenshistoria värmebehandling granat akvamarin korund behandlingar scan dn pärlfiske i sverige nefrit world gem foundation uv-ljus burma jan asplund old mine cut blå laser kyanit asea färggradering diamantpriser sveriges gemmologiska riksförening gamla testamentet blodsten terminologi uv transparens brasilien egl platinum peridot rymden flodpärlmussla kobolt fluorescens solsten magnetism diamanthistoria opal lab-grown karbunkel sri lanka ostron eclogit borneo vis-nir järnframställning fabrikstillverkad diamant kurser goshenit csatite antwerpen linkedin hyacint ryssland turkos judengut hot mot ädelstensbranschen pakistan månsten periklas petrus magni blyglas monopol moissanit kristall kurs diamantgradering mikimoto crookes zambia nationalädelstenen peter lyckberg seghet sic värmeledningsförmåga alberto scarani heliolit egl south africa agat värmebehandling ädelsten malakit belt briljant investering syntetisk ädelsten gem testing techniques antikmässan tomarkin tektit gemworld stem röntgen gary roskin jokkmokk konferens färgade diamanter amfibol neodymium mingpärla bixbit diaspor bluff och båg namdeb färg i ädelstenar lapis lazuli andesin glasfylld diamant gilson beläggning av ädelsten albit prasiolit kimberleyprocessen hrd syntetisk moissanit värmeledning kurs ädelstensgradering linnaeus ree magnet titanic kubisk zirkon peters brangulis hållbarhet christopher smith ametist sverige streeter halvädelsten tolkowsky cape idc platon ädelsten, mälade ädelstenar, beläggning, belagda ljus cvd diamant c11 gamma rökkvarts mussla c14 adamas raman jet gemewizard old european cut pezzotait zultanite egl asia duvblod baltikum guldfynd insolvente boedels sperrgebiet bestrålning glasfylld rubin syntetisk opal poudrettit glas leonardis diamantcertifikat henri moissan ural paraiba pärlfiske carl von linné ree kolombia beläggning mikko åström täljsten egl israel diamond council of america manmade diamant oligoklas saltvatten kalcedon borax giftiga stenar vitron
tack för ert svar! det finns diamond testing machine som man kan oftast använda, det ser ut som en elektonisk penna, som verifierar om det är diamant eller inte. Går det att använda den mot en rå diamant?
Det finns instrument som klarar av att identifiera diamanter och även avgöra om de är naturliga eller syntetiska. Dessa instrument kostar en del men ska man handla regelbundet så är t ex MAGIs EXA eller likande instrument nästan obligatoriskt att ha. http://www.gemmoraman.com/Products/EXA.aspx
20 februari 2019 09:58:46
Tänker man sig däremot att som privatperson åka till t ex något land i västra Afrika för att försöka göra lönsamma affärer genom att köpa direkt av småskaliga producenter är risken betydligt större, det finns nämligen gott om glas och andra mineral som slipas så de ser ut som råa diamanter just med syfte att lura diamantturister och folk som drabbats av diamantfeber.
För att identifiera och kvalitetsbedöma råa diamanter krävs både utbildning och erfarenhet. Investerare som vill köpa diamanter utan att gå via de större producenterna anlitar normalt en gemmolog som följer med och bedömer stenar innan beslut om köp.
19 februari 2019 08:12:34