Asterism - ädlestenar med stjärneffekt.

Alldeles nyligen så släpptes Martin Steinbecks lika unika som omfångsrika bok Asterism - Gems with a Star vilken går igenom alla ädelstensmaterial som uppvisar stjärneffekt, beskriver vad effekten beror på, hur vanlig eller ovanlig den är hos olika material samt hur man går till väga för att kvalitetsgradera och värdera ädelstenar med stjärneffekt.
Författaren är passionerad stjärnstensälskare och har 30 års erfarenhet av att arbeta med ädelstensmaterial som har potential att visa stjärneffekt. Boken samlar Martin Steinbecks samlade kunskap på området på 900 sidor i A4 format. Texten är skriven så att både allmänt intresserade, insatta gemmologer och även forskare har utbyte. Författaren nämner nära 800 referenser samtidigt som hans egna kortfattade anekdoter från kontakter med handlare, ädelstensbehandlare, fyndplatser och kontakter med tillverkare av syntetiska stjärnstenar tillför ovärderlig kunskap vilken annars är svår att hitta i publicerad form.
Projektet med boken har nog setts som smått galet och har funnits hos författaren i drygt 20 år. Boken är både dokumentationen av ett livsverk (även om jag är övertygad om att det komer dröja ganska länge innan Martin avslutar sin stjärnstenskarriär) och en extrem dokumentation av fenomenet asterism vilken rimligen inte kommer matchas på många årtionden.

Boken Asterism - Gems with a Star är tryckt i 2000 exemplar och som nämnts är den i A4 format och omfattar 900 sidor på vilka det finns närmare 2000 bilder varav långt över 1000 är färgbilder på stenar som uppvisar stjärneffekt, allt från relativt vanliga rubiner och safirer till material där bara enstaka exemplar är kända.

Jag träffade Martin första gången på mässan Mineralientage i Munchen 2012 då han hade ett litet bås där ha visade fantastiska stjärnstenar, bl a en rökkvarts med en 12 armad stjärna vilken effekten framstod som om armarna rörde sig över stenen med en effekt som påminde om flaggor i vind. När jag träffade honom senast i London i höstas visade han några exemplar från första provtryckningen och redan då var det uppenbart att boken var en unik sammanfattning av både en passionerad handlare och forskningsläget för stjärnstenar, inklusive metodik för bedömning av kvalitet samt riktprislistningar för olia material med stjärneffekt - väldigt viktig information för värderare då det kan vara svårt att korrekt värdera stenar som uppvisar stjärneffekt, särskillt i Sverige och övriga norden där det inte finns någon större marknad för material av denna typ och kunskapen kring gradering och värdering av stjärnstenar är liten.

Boken kan köpas i Ädelstensakademins butik som du hittar här på sidan under rubriken "Om Ädelstenar, Guld & Juveler". Vid intresse så finns även VIP utgåvan av boken tillgänglig från mig, läderinbunden, metallslagna hörn, förgyllda sidor mm, det är boken som syns aningen till vänster om mitten i bilden ovan. Hör i så fall av dig till mig via info @ gemacademy . se

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln