Rättsläget vid försäljning av syntetiska diamanter som naturliga?

Hur ser rättsläget i Sverige egentligen ut om någon säljer syntetiska diamanter som naturliga utan att tala om det och vid påpekande av saken säger sig inte ha vetat om att det inte naturliga diamanter de sålde?

I en intervju med Joseph Kuzi vid EGL Asia nyligen menar han att det borde vara förknippat med ganska hård bestraffning då en enda enstaka syntetisk diamant på fel plats faktiskt kan förstöra ryktet för ett helt företag. Att branschen inte visat något större intresse för att bena ut lagregler eller driva prejudicerande fall tyder på slapphet och ointresse att skydda slutkonsumenter.

Är det kanske för lätt att tjäna pengar i diamantbranschen för att man ska behöva bry sig och än mindre behöva utbilda sin personal? Ställer kunderna inga frågor därför att det inte spelar någon roll om diamanten är naturlig eller syntetisk? Förstår kunden inte skillnaden och i så fall, vems ansvar är det? Priset på en syntetisk sten kan matcha en likvärdig naturlig men stenens verkliga värde är antagligen bara någon tiondel.
Diskussioner kring Pris och Värde borde kanske föras i andra sammanhang men exemplifieras tydligt med syntetiska, behandlade och naturliga diamanter. Våren 2016 såldes en blå naturlig diamant för närmare en halv miljard kronor. En till utseendet liknande diamant som fått sitt utseende genom konstgjord behandling skulle kanske kosta 50000kronor. En syntetisk diamant av samma storlek och kvalitet skulle däremot i dagsläget med dagens teknik ändå bli ganska dyrbar då det är svårt att tillverka syntetiska diamanter som slipade över 10 carat. Jämför vi istället en naturlig blå diamant som väger en carat med en lika stor syntetisk blå diamant skiljer priset flera miljoner kronor.

Fallen med påträffat felbeskrivna diamanter är väldigt få i Sverige men utomlands så påträffar laboratorier syntetiska diamanter i allt högre utsträckning, t ex så rapporterar Gemtech i Italien att 20-25% av de diamanter de får in för undersökning visar sig vara syntetiska.

Syntetiska diamanter har funnits i drygt 30 år på smyckesmarknaden och även om de senaste åren sett en snabb ökning av syntetiska diamanter så har branschen haft gott om tid att förbereda sig och det finns mängder av kurser att gå för att lära sig om hur syntetiska diamanter skiljs från naturliga och det finns dessutom mängder med olika mer eller mindre effektiva instrument som hjälper till att ge indikation om en diamant kan vara syntetisk eller naturlig. Enklast och bäst är vanlig gemmologiska uv-lampa tillsammans med en tillsatts som kan mäta transparens för kortvågigt uv-ljus, t ex en ssef diamond spotter. HRDs D-screen eller Gemologis Taupe diamond tester är instrument som gör samma sak, ger indikation om en diamant tillhör en viss typ (typII eller TypIaB), även GIA och flera andra tillverkar och säljer liknande instrument. Alla färglösa syntetiska diamanter tillhör nämligen typII vilka är transparenta för kortvågigt uv-ljus. Testarna som nämnts ovan och liknande av andra tillverkare identifierar dock inte diamanters utsprung utan ger bara en indikation. Ju större och bättre en naturlig diamant är desto större är möjligheten att den tillhör typII och förlitar man sig för mycket på instrument så är risken faktiskt ganska stor att man missidentifierar naturliga diamanter av hög kvalitet som syntetiska! Udda slipformer och vissa äldre slipvarianter ger diamanten proportioner vilka gör att testet inte fungerar så det gäller att vara medveten om begränsningarna hos de instrument man använder.

Det är alltså egentligen inte särskilt svårt att identifiera syntetiska diamanter, problemet är att undersökningskostnaden för små stenar överskrider värdet för stenen vilket kan göra undersökningskostnaden svårmotiverad. Samma sak gäller då man behöver undersöka om en diamant fått sin färg eller klarhet förbättrad genom konstgjord behandling. Det är ofta betydligt svårare att med säkerhet fastställa om en naturlig diamant fått sin färg eller klarhet förbättrad genom konstgjord behandling eller om den är helt naturlig än det är att skilja mellan naturliga och syntetiskt tillverkade diamanter.

Dags att lära mer om diamanter? Scandinavian Gem Academys teoretiska kurs "Diamonds" rekomenderas starkt: http://www.scandinaviangemacademy.com/courses.html
För arbetsplatsanpassade workshops, föreläsningar eller kortare kurser på temat kontakta Ädelstensakademin: info @ gemacademy.se

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln