Magnetism som hjälp vid identifiering av ädelstenar.

Att äldre syntetiska diamanter tillverkade med HPHT metoden ofta är magnetiska är väl känt bland de som arbetar med smycken och diamanter men det är så att med en lite starkare magnet så kan man få goda indikationer kring identitet även för många andra ädelstenar. Magneten bör vara en Neodymiummagnet klassad N50. Det kan vara ide att även ha någon lite svagare N35 till hands då vissa liknande material kan vara magnetiska men med olika styrka.

Med en bra magnet kan man skilja mellan t ex naturligt blå spinell vilken attraheras av en N50 magnet medan syntetisk blå spinell inte är magnetisk. Röda granater är magnetiska medan rubiner inte är det vilket kan vara bra att veta speciellt vid undersökning av råa stenar. Naturlig Alexandrit är svagt magnetisk medan syntetisk alexandrit inte är magnetisk, detsamma gäller förhållandet naturlig och syntetisk orange safir och för att skilja naturlig orange safir från orange granat så är orange granater betydligt mer magnetiska än orangea naturliga safirer. Peridot reagerar på magneten medan t ex grönt glas inte gör det osv...
Köp N50 magneter i Ädelstensakademins BUTIK!

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Shiragha » Diamant:  ”Hej.1-skulle bara fråga köper ni oxå ädelstenar som oslipad? Jag har mycket äde..”

  • Shiragha » Svart & diamanter:  ”Hejsan. Jag har några Sten som hämtar från Afghanistan och Iran. Rå diamant och ..”

  • Nasro » Onlinekurser om diamant & ädelsten:  ”Jag är nybörjare , men väldigt intresserad av ädelstenar och diamant”

  • Christer » Santa Maria, värme & rubin.:  ”Angående det som sades om en "omvänd bevisbörda": "Värmebehandling av t ex rubin..”

  • dan österdahl » Ädelstensakademin nu i Norrköping!:  ”Hej Var kan jag köpa utrustning som lämpa sig för fältstudier ? dan 070 5229035”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln