HPHT syntetisk diamant identifierad med blå laser.

Blå laser är ett enkelt instrument som sedan några år används flitigt i ädelstensbranschen eftersom det är så enkelt och effektivt för att upptäcka t ex koboltfärgade blyglasfyllda blå safirer, syntetisk blå spinell som imiterar både blå topas, akvamarin och månsten samt indikera om röda stenar fått sin färg av krom eller inte. Blå laser har visat sig ha ännu fler användningsområden som t ex för att skilja naturligt färgade rosa diamanter från naturliga men behandlade rosa diamanter och syntetiska rosa diamanter. Nu senast använde jag den vid undersökning av en färgad diamant vilken jag graderat till Fancy Deep Orange Yellow enligt GIAs graderingsnomenklatur för fantasifärgade diamanter efter att först gjort färggraderingen med Gemdialogue och sedan översatt graderingen till GIAs terminlogi kring fantasifärgade diamanter. Diamanter med så intressant färg måste alltid undersökas av kunnig gemmolog och ofta även skickas till avancerat laboratorium innan slutsats kring ursprung kan dras. I detta fall hade normalt fortsatt tillvägagångssätt varit att belysa stenen med UV-ljus men då jag hade 405nm laser till hands belös jag stenen med den och såg då en tydlig rektangulär form i bordsfasetten typisk för groddkristaller som används vid tillverkning av HPHT syntetiska diamanter. Spår av groddkristaller är inte ovanligt hos syntetiska diamanter men i detta fall syntes inga spår av den under normal mikroskopisk undersökning med varierade ljusförhållanden vilket gör att 405nm lasern under vissa förhållanden kan både upptäcka indikationer på och bekräfta syntetiskt ursprung hos en diamant. Även typiskt fluorescensmönster för HPHT tillverkade syntetiska diamanter orsakat av kvävekoncentration till vissa tillväxtriktningar syntes tydligt med blå laser så inga ytterligare undersökningar krävdes för bekräftande av diamantens syntetiska ursprung. (naturligtvis testades ändå stenen vidare med både olika varianter av uv-ljus och med Vis-Nir spektroskopi vilket bekräftade det syntetiska ursprunget)

Efter denna upptäckt har jag inte haft möjlighet att testa mer än ytterligare en enda HPHT tillverkad syntetisk diamant, i det fallet färglös, och den visade inte några spår av groddkristall under belysning med varken 405nm laser eller mikroskopering under vanliga lång och kortvågiga UV våglängder så ingen slutsats kan dras om hur ofta belysning med blå laser under förstoring kan vara bekräftande men då testet är väldigt enkelt att utföra så kommer åtminstonne jag själv ha 405nm lasern inom räckhåll i framtiden även vid undersökning av diamanter! Blå laser är dessutom skonsamare mot ögonen än vanliga gemmologiska uv lampor vilket särskillt vid mikroskopering är en stor fördel då det är både tröttande att titta på uv belysta stenar under längre tid och även lätt att av misstag rikta ljus mot en fasett som återkastas direkt genom okularen. Enligt egen erfarenhet är det alltför lätt att slarva med användande av uv-glasögon i kombination med mikroskopiering.

Den ofiltrerade världen är ju ändå mycket roligare och mer äkta och visdom om verkligheten har ju tidigare visat sig vara värt priset av ett öga!


(405nm blå laser påminner till utseendet om en penna och kan köpas i Ädelstensakademins butik: KÖP BLÅ LASER HÄR.)

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln