Om DeBeers värdelösa PhosView.

DeBeers har lanserat ett nytt instrument som ska kunna skilja syntetiska diamanter från naturliga. Instrumentet heter PhosView och kostar ca 4500$, alltså drygt 40000kronor. Vad gör då detta nya instrument? Jo det belyser diamanterna med uv-ljus och man ser om de fosforeserar (alltså fortsätter lysa om uv-lampan släckts). Fosforescerar diamanten så kan det betyda att den kanske är HPHT tillverkad. Instrumentet är alltså helt värdelöst för identifiering av CVD tillvekade diamanter och indikerar alltså bara om en diamant KANSKE är tillverkad med någon HPHT metod. Man måste själv vara tillräckligt kunnig för att se vilka stenar som ska plockas ut och testas vidare. Bristerna med instrumentet är stora och en historisk och ovärdelig diamant som Hope diamanten skulle enligt detta instrument vara syntetisk. Det DeBeers lyckats sälja in som ett instrument för att identifiera syntetiska diamanter är alltså helt värdelöst för alla som kan använda en vanlig gemmologisk UV-lampa. Att detta och så väldigt många andra egentligen värdelösa instrument säljs till höga priser bevisar gång efter annan hur låg bildningsnivån är i ädelstensbranschen vilket naturligtvis gör den attraktiv för oärliga människor och bedragare av allehanda slag och det är tyvär väldigt lätt att profitera på den stora okunskap som kännetecknar ädelstensbranschen.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Shiragha » Diamant:  ”Hej.1-skulle bara fråga köper ni oxå ädelstenar som oslipad? Jag har mycket äde..”

  • Shiragha » Svart & diamanter:  ”Hejsan. Jag har några Sten som hämtar från Afghanistan och Iran. Rå diamant och ..”

  • Nasro » Onlinekurser om diamant & ädelsten:  ”Jag är nybörjare , men väldigt intresserad av ädelstenar och diamant”

  • Christer » Santa Maria, värme & rubin.:  ”Angående det som sades om en "omvänd bevisbörda": "Värmebehandling av t ex rubin..”

  • dan österdahl » Ädelstensakademin nu i Norrköping!:  ”Hej Var kan jag köpa utrustning som lämpa sig för fältstudier ? dan 070 5229035”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln