Blå diamantrekord

Nyligen såldes vad som blev världens hittills dyraste diamant, den ca 14 carat stora blå Oppenheimerdiamantern. Priset blev närmare en halv miljard kronor vilket återigen bekräftar hur stort intresse det finns för naturligt färgade diamanter av hög kvalitet.
Samtidigt så slås hela tiden nya rekord vad gäller storlek och kvalitet bland syntetiska diamanter. GIA rapporterade härromdan ett nytt rekord för just blå syntetiska diamanter och det börjar finnas ganska gott om blå syntetiska diamanter över 5 carat. Utseendemässigt ser man ofta inte någon skillnad mellan naturliga och syntetiska blå diamanter utan det krävs undersökning av kunnig gemmolog, ofta med tillgång till något mer avancerad utrustning än de gemmologiska standardinstrumenten.
Jämför man en naturlig och en syntetisk blå diamant av samma kvalitet som väger ca 5 carat skiljer värdet mellan dem antagligen närmare 100 miljoner kronor vilket torde göra det självklart för alla att man inte sparar in på utbildning och kompetensutveckling om man är i diamantbranschen!

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln