CIBJOs blå böcker

CIBJO är en världsomspännande organisation som arbetar för standarder och riktlinjer inom smyckes och ädelstensbranschen. De publicerar sina "blue books" vilka är samlingar med definitioner för terminologi för diamanter, ädelstenar, pärlor, ädelmetaller mm och dessa samlingar har till helt nyligen funnits tillgängliga gratis på deras hemsida www.cibjo.org men de har nu beslutat att ta betalt för att ladda hem dem vilket jag tycker är synd och tror är dåligt för arbetet med att implementera deras definitioner och harmonisera terminologin på ädelstensområdet.
De olika Blue books uppdateras och omarbetas då och då och fortfarande finns de att läsa gratis via andra organisationer som t ex AGA: http://accreditedgemologists.org/ och vissa länders kontrollmyndigheter (motsvarande Swedac)
 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln