Mer om Jade.

Jade är ett ädelstensmaterial som varierar oerhört i värde beroende på exakt kvalitet, färg och graden av eventuella behandlingar. Terminologi och definitioner kring jade är dessutom under förändring vilket gör att det kräver ganska mycket kunskap av den som arbetar med jadeföremål varesej det är som handlare eller värderare. De flesta känner till att jade kan vara antingen jadeit eller nefrit, alltså två olika mineral. Detta har dock ändrats under senare tid och föremål som består av de jadeitliknande mineralen omfacit och kosmoklor får också under vissa förutsättningar kallas jade.
De flesta i branschen känner även till att benämningen "Imperial jade" betyder den högsta kvaliteten hos grön jadeitjade medan "Hetian jade" betecknar helt vit nefritjade. Hetian jade har under senaste årens auktioner matchat och till och med vissa år slagit imperial jade föremål i fråga om uppnådda priser. Det finns dock många andra benämningar för olika färger och färgstruktur hos både jadeitjade och nefritjade vilka för det mesta härrör från traditionella kinesiska namn.
Att identifiera om ett jadeföremål består av jadeit eller nefrit är sällan någon större utmaning för en gemmolog med rätt utrustning och kunskap. Svårare är att identifiera om jadeit utsatts för blekning och/eller färgning vilket är mycket vanligt och påverkar värdebilden avsevärt. Jadeitjade benämns A-jade om den är obehandlad, B-jade om den blekts och C-jade om den färgats. Vanligt är en kombination av B och C.
VIll eller behöver du lär mer om Jade? Hör i så fall av dig till info @ gemacademy . se så ordnar jag en skräddarsydd workshop eller föreläsning på temat!

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln