Tron försätter ädelstenar?Ädelstensakademin får en del förfrågningar och hör påståenden kring olika betydelse och diverse mer eller mindre magiska krafter hos olika ädelstensmaterial. Ofta hänvisas i luddiga ordalag till gammal visdom och gamlas kunskap vilket ju inte betyder någonting alls eftersom det aldrig anges några kontrollerbara källor.
Vissa hänvisar till religiösa texter, ofta sådana som hör till asiatiska religioner men vanligt är också bibelhänvisningar. Kanske som en konsekvens av dessa frågor återaktiverades mitt intresse för ädelstenars roll och betydelse i religiösa och kulturella sammanhang så jag satte mig och började jämföra1917 års och Bibel2000 bibelöversättningar och upptäckte såklart ganska fort motsättningar mellan översättningarna. Två exempel är att den sten som i 1917 års översättning i andra mosebok heter karbunkel har i Bibel 2000 döpts till rubin och i 1917 års Jesaja 54:12: "jag vill göra dina tinnar av rubiner och dina portar av kristall..." blev i Bibel 2000 "jag gör dina tinnar av granater och dina portar av beryll..."
Finns gott om exemel på hur ädelstenar bytt namn i samband med nya översättningar av bibeln. Intressant kan även vara att då man jämför de svenska översättningarna med engelska och amerikanska så är ädelstensnamnen i Bibel 2000 ganska väl anpassade till den senaste amerikanska översättningen.
Ett namn som är ganska konsekvent både i svenska och andra bibleöversättningar är "hyacint". "Hyacint" anses vanligen beskriva en röd-oranage-brun variant av zirkon men på klassisk grekiska betyder faktiskt "huakinthos" det vi idag menar med blå safir.

Nåväl, poängen är att det är väldigt lätt att bevisa religiös kraft hos vilken sten som helst, gäller bara att hitta rätt bibelöversättning. Stor betydelse för tron på olika ädelstenars "krafter" har införandet av månads/födelsestenar haft. Den traditionen har som trogna läsare av denna blogg redan vet instiftats av Tiffanys&Co för över 100 år sedan. Traditionen grundar sig i en dikt som publicerades i samband med lanserandet av gregorianska kalendern i England på 1500-talet men Amerikanska ädelstensbranschorganisationen AGTA anpassar och byter då och då ut "omoderna" och lägger till lämpliga nya ädelstensmaterial.

Vad gäller nordisk mytologi så är det guld som gäller. Guld nämns ofta men tyvär inga ädelstenar alls i våra skapelsemyter.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln