Opal med kolumnära strukturer. naturlig eller syntetisk?

I gemmologiska läroböcker och kursmaterial så beskrivs under kapitlen om opal ofta hur man kan skilja naturlig opal från syntetisk genom att betrakta stenen från sidan. I de syntetiska opalerna tillverkade främst av det franska företaget Gilson, så ser man ofta en tydlig kolumnär struktur som sägs bevisa det syntetiska ursprunget. 
På bilden här visar den nedre bilden strukturen i just en Gilson tillverkad syntetisk opal. Den övre delen visar en opal från Etiopien som är helt naturlig men ändå har kolumner som påminner om de man ser i syntetiska opaler. En etiopisk opal jag själv slipat och därmed vet är naturlig lämnades av den som köpt den av mig in till välkänt auktionsverk i Stockholm för ett par år sedan och fick till svar att stenen skulle vara syntetisk och därför tog de inte emot den. Det är lika pinsamt att identifiera en naturlig sten som syntetisk som det är att göra tvärtom, alltså missta en syntetisk sten för naturlig.
Har man sett och fått undersöka några av varje av de ovanstående är det inte särskillt svårt att se skillnad mellan dem. Det görs hela tiden nya fyndigheter av ädelstenar, ovanliga material blir allt populärare och det produceras alltfler konstgjorda och syntetiska material så det gäller att vara intresserad och hänga med på alla nyheter som presenteras på ädelstensområdet, annars är risken stor att man börjar göra bort sig.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Etikettmoln