Om Taupes lögner och andras okunskap kring syntetiska diamanter.

Taupe diamond segregator är ett instrument som i likhet med många andra, ofta billigare varianter, kan hjälpa till att skilja mellan diamanter som möjligen kan vara syntetiska eller fått sin färg förbättrad med hjälp av HPHT teknik. Det är en stor skandal att de under JCK i Las Vegas nyligen nästan helt ostört kunde sälja sitt instrument som om att det kunde skilja mellan syntetiska och naturliga diamanter. Till och med på företaget Kassoy, som normalt säljer högkvalitativ utrustning till både gemmologi och guldmedsbranschen, hemsida påstås idag 17/6-2015 instrumentet kunna skilja ut syntetiska diamanter: "The new Taupe Diamond Segregator is able to distinguish natural diamonds (earth mined) from manmade (lab created) stones with one-touch instant results. Traditional diamond testers using thermal or electric conductivity will not separate the two. The Taupe's practical, portable and compact design allows you to test anywhere with instant results. Powered by included AC adapter. One year warranty. The Taupe is only for colorless stones, and diamonds D through I." Vore påståendet sant hade det handlat om en miljardindustri men beskrivningen är en ren och skär LÖGN. Instrumentet kan indikera diamanttyp, ingenting annat.
Att syntetiska färglösa diamanter alltid tillhör typ II borde inte vara så svårt att förstå för en normalbegåvad gemmolog men uppenbarligen säljs både Taupes instrument och b la HRDs D-Screen och många andra med beskrivningar som om att dessa instrument skulle kunna särskilja syntetiska från naturliga diamanter viket inte är sant och det vet både de som tillverkar och säljer instrumenten. D-screen är en storsäljare men vad det instrumentet säger betyder ingenting, förutom att stenen KANSKE kan vara syntetisk. Detsamma gäller Taupes Diamond Segregator och instrument lanserade av både GIA och SSEF varav SSEFs variant är den absolut billigaste men kräver tillgång till egen kortvågig uv-lampa.

Att branschen är full av folk som tror på och köper all möjlig teknisk utrustning utan att tänka efter är ingen nyhet men det är faktiskt pinsamt med den hysteri som råder kring syntetiska diamanter och övertron på dyra instrument. Äger man inte en kortvågig UV-lampa är man ingen gemmolog men är man det och förstår det minsta lilla kring diamanttyper så förstår man även att det inte kräver mer än en kvuv-lampan och ett vanligt diamantgraderingspapper för att kunna avgöra precis lika mycket som något av de ovan nämnda "testerit" instrumenten.

Det mest vansinniga i det hela jag själv upplevt är att det senaste tiden spritts en idiotisk idé om att alla typII diamanter skulle vara syntetiska. Antagligen en konsekvens av marknadsföringen av instrument som t ex taupes diamond segregator.
De största och mest kända diamanterna genom historien som Hope, Cullinan, Sancy och de flesta andra mer berömda diamanter är just typII stenar och skulle med t ex taupes instrument klassas som syntetiska.
Det krävs en rejäl uppryckning av hela branschen på det här området.


DeBeers lanserade nyligen ytterligare ett instrument som ska kunna identifiera melee diamanter, nyligen lanserade GGTL ett liknande instrument och för ett drygt år sedan började SSEF marknadsföra sin ASDI. Alla är instrument som fungerar för att hitta syntetiska diamanter i paket med vad som borde vara naturliga. Priset för dessa instrument är dock fortfarande betydligt högre än vad det normala auktionsverket, guldsmeden eller antikhandlaren rimligen kan tänkas investera.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln