Okunnig eller oseriös - vilket är värst?

Härromdagen kom senaste katalogen från Sargenta i brevlådan. Som vanligt finns det mesta i material och verktygsväg för både proffesionella guldsmeder, silversmeder och andra som sysslar med att tillverka och laga smycken av alla de slag.
Det som ändå får mig att tvivla på hur seriöst företaget är och om de verkligen vet särskillt mycket om produkterna de säljer är de sidor som säljer stenar och pärlor. Rubriken "Halvädelstenar" är en direkt provokation mot den seriösa delen av ädelstensbranschen. Att de sedan fortsätter med att blanda svenska och engelska namn för ädelstenar och till och med kommer med nya stavningar som varken hör hemma på svenska eller engelska ger ett minst sagt oseriöst intryck.
Det antagligen värsta är dock att de påstår att alla deras pärlor är naturliga. Inte någonstans nämns nämligen att de produkter de benämner pärlor och sötvattenspärlor skulle vara odlade.

Det hela är oseriöst och bevis på stor okunnighet (för inte kan de väl medvetet försöka lura sina kunder att köpa konstgjorda material genom otydliga formuleringar och "svengelska" utryck?), men inte ovanligt då liknande benämningar och formuleringar är vanliga i både annonser och butiker. Det hela måste ses som ett symptom på att stora delar av ädelstens och smyckesbranschen är mindre seriös och okunnig samtidigt som det finns en utbredd självgodhet bland aktörer i branschen att man minsann själv är bäst på de man gör.

Kombinationen av okunnighet och oseriösa aktörer är ett stort problem och ett hot mot hela branschen, betydligt större än så kallade "hot" från t ex syntetiska och behandlade ädelstensmaterial.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln