Syntetiska diamanter och UV-ljus.

Diamanter som på övre bilden utsätts för långvågigt UV-ljus och på nedre för kortvågigt. Som synes reagerar de flesta naturliga diamanter betydligt mer under långvågigt UV-ljus Diamanter som på övre bilden utsätts för långvågigt UV-ljus och på nedre för kortvågigt. Som synes reagerar de flesta naturliga diamanter betydligt mer under långvågigt UV-ljus

När man undersöker diamanter för att se om de är naturliga eller syntetiska så är UV-ljus av olika slag ett viktigt instrument. Belyser man diamanter med omväxlande kort och långvågigt UV-ljus så får de allra flesta naturliga diamanter en starkare reaktion unde långvåg än under kortvåg. För syntetiska diamanter är förhållandet det omvända, de reagerar vanligen starkare under kortvåg än långvåg. Dessa reaktioner är inga lagar utan bara indikationer.
Med hjälp av kortvågigt UV-ljus kan man även få indikation om stenen man testar tillhör typ I eller typ II. (läs mer om diamanttyper HÄR) Är diamanten man testar färglös, alltså färggraderad ca D - J, (mer om diamantgradering HÄR) så får man genom att testa om diamanten släpper igenom kortvågigt UV-Ljus information som kan bekräfta att diamanten är naturlig eller behöver testas vidare. Släpper diamanten igenom kortvågigt UV-ljus tillhör den rimligen typ II vilket alla färglösa syntetiska diamanter gör. Släpper diamanten inte igenom kortvågigt UV-ljus tillhör stenen en diamanttyp som inte kan vara syntetisk utan alltså är naturlig. 
Har man tillgång till fluorescensmikroskop så ser man ibland mönster i diamanter vilka kan vara till stor hjälp vid identifiering av syntetiska stenar. Ibland får man även indikationer genom att se på stenen genom korsade polariserande filter, t ex så få de flesta syntetiska diamanter inga interferensfärger utan man ser mer mörka och ljusa fält. Äldre syntetiska diamanter är ofta magnetiska samt uppvisar färgzoneringar och har inneslutningar man ofta ser i förstoring. Det är ganska stor skillnad i hur svårt det är att identifiera moderna syntetiska diamanter och äldre, alltså diamanter tillverkade under 1980 och 1990 talen.

På bilden en diamant som undersöks genom att belysas med kortvågigt UV-ljus. Diamanten ligger med bordet nedåt och påminner om en svart pyramid. Det gröna skenet avslöjar dock att diamanten släpper igenom kortvågigt UV-ljus vilket betyder att den kan vara syntetisk. Som synes på bilden fluorescerar inte diamanten under test för kortvågigt UV-ljus. UV-ljus används alltså på olika vis för att identifiera diamanter som kan vara syntetiska

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Etikettmoln