Hård, seg, hållbar eller motståndskraftig? Mjukast är ändå stabilast.

Hårdhet anges vanligen i Mohs, alltså en skala som sträcker sig från 1 till 10 där 1 är mjukast och representeras av ren talk och där tio är diamant. Mellan talk och diamant finns ytterligare 8 mineral vilka tillges ett allt högre nummer beroende på vilka material de kan repa. Så långt är det ganska enkelt.
Vad är då skillnaden mellan hårdhet och till exempel seghet? En tallrik tillverkad av porslin är hård, det går inte att gravera i den med en kniv. Tappar man däremot proslinstallriken i golvet kommer den att gå sönder. En tallrik av plast är lätt att gravera och repa med en kniv men en om man tappar plasttallriken i golvet kommer den antagligen inte gå sönder. Aningen förenklat kan man alltså dra slutsatsen att plast är mjukt men hållbart och att porslin är hårt men inte särskillt hållbart.
Det finns även andra sätt att mäta hårdhet och hållbarhet, t ex kan man mäta hur mycket tryck ett material tål, hur mycket värme som krävs innan ett material deformeras, vilka krafter som krävs för att dra isär ett material osv. Brinell, Vickers, Rockwell och Leeb är olika metoder och enheter för mätning av hårdhet vilka inte är helt enkla att översätta i varandra eller till t ex Mohs hårdhetsskala.
Täljsten innehåller talk och har ett väldigt lågt värde på Mohs skala men är samtidigt ett material som används inom högtrycksfysik och bland annat i maskiner som tillverkar syntetiska diamanter just därför att det är så hårt och motståndskraftigt mot extremt höga tryck. Samma material som används i diamantpressar där det utsätts för tryck kring 50 - 70 kilobar utan att förändras klarar inte att motstå repning av en bit äggskal. Hårdhet är relativ.

Begreppet hållbarhet kan betyda extremt olika saker eftersom det kan handla om motståndskraft mot både repning, tryck, syror, värme och alla möjliga andra slitage. Bland de mest hållbara material som finns hittar vi nefrit, alltså en variant av jade som är både seg och motståndskraftig mot det mesta.
Nefrits seghet och hållbarhet är förklaringen till att de mest intrikata och fantastiska ädelstensskulpturer vi ser nästan alltid är gjorda i nefrit.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln