Bärnstensregalen & Sperrgebiet.

År 1226 infördes bärnstensregalen vilket betydde att bärnstensproduktion och handel styrdes av Tyska Ordern vilka på eget initiativ förklarade alla ostpreussiska bärnstensfyndigheter för sina. Tyska ordern bestod av en samling ganska misslyckade korsriddare men deras bärnstensmonopol kom att bestå i olika form i Tyskland och delvis i Danmark i över 600år. Först 1837 hävdes regalen av de preussiska ständerna. Bärnsten har alltså länge varit en eftertraktad ädelsten med en marknad som varit ganska stabil under väldigt lång tid. En produkt Tyska Ordern fick inkomster ifrån var katolska radband vilka ofta tillverkades av bärnsten eftersom det fanns en föreställning om att bärnsten kunde motverka diverse onda ting. 

En situation som liknar bärnstensregalen hittar vi idag i Namibia där sedan 1908 ett stort område av landets södra kust är avspärrat för befolkning och utomstående där det bara tillåts diamantbrytning, även här i monopolform. Sperrgebiet infördes av kolonialmakten Tyskland 1908 för att garantera Deutsche Diamantengesellschaft tillgång till diamanter. Efter första världskriget tog Sydafrikaner över området och såsmåningom kom det i DeBeers händer. Under 1990-talet köper Namibiska staten 50% av verksamheten och idag kontrolleras Sperrgebiet av Namdeb Diamond Corporation, ett företags som ägs till hälften var av DeBeers och Namibiska staten.

Det är inte ovanligt att områden med viktiga malm och ädelstensfyndigheter spärras av och ställs under bevakning men det som gör t ex sperrgebiet så speciellt är att området varit isolerat från utomstående så länge, över 100 år, vilket torde vara ganska unikt i världen.

Läs mer om Bärnsten Här! och om Diamanter Här!

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln