Vem är vad och vad är vem?

För någon vecka sedan gjorde jag på förekommen anledning ett inlägg med en lista över akronym som förekommer bland främst laboratorier, graderingsföretag, organisationer, utbildningscenter samt som personliga titlar inom gemmologi och ädelstensvärdering. Den listan gjordes istort sett direkt ur huvudet men jag har insett att det finns behov av att reda ut fler titlar så har under dagen samlat fler på denna sida: FÖRKORTNINGAR OCH AKRONYM INOM GEMMOLOGINS VÄRLD. Det finns extremt många titlar, institut, labb och organisationer inom ädelstensområdet. Nuvarande listan har närmare 80 förkortningar och då har jag ändå gallrat ganska mycket särskilt vad gäller personliga titlar, mindre kända laboratorier och nationella organisationer. 
Man kan fråga sig varför förkortningarna är så många och om man verkligen måste känna till och hålla reda på alla?  Svaret är att JA det måste man, eller åtminstonne känna till hur man kontrollerar att personer som använder titlar verkligen får göra det och att titlarna faktiskt innebär att innehavaren kan någonting.
Gemmologi är tvärvetenskap, det krävs att gemmologer är duktiga inom både mineralogi, historia, kemi, fysik, konst, guldsmide och geologi. Därför har det varit svårt att etablera ämnet som egen universitetsdiciplin på högre nivå samtidigt som det finns en över 100-årig tradition att det är vissa fristående institut som styr standarden för gemmologiutbildning i världen.

Etiketter: gemmologi akronym

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Shiragha » Diamant:  ”Hej.1-skulle bara fråga köper ni oxå ädelstenar som oslipad? Jag har mycket äde..”

  • Shiragha » Svart & diamanter:  ”Hejsan. Jag har några Sten som hämtar från Afghanistan och Iran. Rå diamant och ..”

  • Nasro » Onlinekurser om diamant & ädelsten:  ”Jag är nybörjare , men väldigt intresserad av ädelstenar och diamant”

  • Christer » Santa Maria, värme & rubin.:  ”Angående det som sades om en "omvänd bevisbörda": "Värmebehandling av t ex rubin..”

  • dan österdahl » Ädelstensakademin nu i Norrköping!:  ”Hej Var kan jag köpa utrustning som lämpa sig för fältstudier ? dan 070 5229035”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln