"Syntetiska stenar hotar diamantbranschen"?

Igår, 9 mars 2015, hade Dagens Industri en artikel med titeln "Syntetiska stenar hotar diamantbranschen". I artikeln nämns att priserna på rådiamanter fluktuerar vilket inte är någon större nyhet även om de sedan en tid har sjunkit och antagligen kommer fortsätta sjunka för att stabiliseras på en nivå där det finns rimlig lönsamhet att köpa råsten, få den slipad och sälja vidare till grossist eller slutkund. Sedan drygt 30 år har tillverkningen av syntetiska diamanter utvecklats, ökat och förbättrars vilket alla känner till och detta är inte konstigt men att DIs skribent från det drar slutsatsen att syntetiska diamanter skulle vara ett hot mot hela diamantbranschen? Hur drogs den slutsatsen och vem ska tro på det?

Förstörde syntetiska rubiner då de för över 100år sedan började användas i smycken rubinmarknaden?
Förstörde syntetiska smaragder smaragdmarknaden?
Förstörde odlade pärlor marknaden för naturliga pärlor?
Dessutom vet alla som är aktiva i branschen att det till stor del är samma ägare till de största diamantgruvorna och de som tillverkar syntetiska diamanter, tydligast exempel är såklart DeBeers och deras dotterbolag Element 6. Visst finns teoretiskt möjligheten att stora bolag som sysslar både med naturliga och syntetiska diamanter kan använda sin produktion av syntetiska stenar för att orsaka osäkerhet på markanden och eventuellt slå ut några små aktörer men har svårt att se hur ett sådant agerande i längden skulle gagna någon.

http://www.di.se/…/syntetiska-stenar-hotar-diamantbranschen/

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln