Kaninblod och tårar.

När det gäller benämning av färg hos ädelstenar så har det genom historien använts många olika fantasifulla benämningar, ofta skapade av försäljare för att öka attraktionskraften hos sina varor. Den för rubin mest kända benämningen av färg är duvblodsfärgad vilket inte har någonting med duvors blod att göra utan är en beteckning för rubin som har den allra bästa färgen, traditionellt associerad med rubiner från Burma men lika fina rubiner har under senaste åren hittats även i Mozambique där kanske de största rubinfyndigheterna någonsin påträffats och bryts sedan 2008. I Burma har benämningen "rabbits blood" använts för rubiner som är något mörkare röda än "pigeon blood" och benämingen "the crying Indian", den gråtande indiern, för riktigt mörka rubiner. Det ansågs nämligen länge att Indier av någon anledning köpte rubiner som var så mörka att de burmesiska försäljarna själva tyckte att de indiska köparna borde gråta över den låga kvaliteten. Eventuelt kan historien om att indier köpte rubin av låg kvalitet hänga ihop med att man i Indien tidigt lärde sig att värmebehandla rubiner och safirer för att de skulle bli klarare och få bättre färg.

http://www.jckonline.com/blogs/chain/2015/03/05/7-things-you-probably-dont-know-about-rubies
Etiketter: rubin burma duvblod

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln