Ädelsten o ursprung

Vet du själv vad föremålet i din hand består av? Det händer ofta att man som gemmolog blir visad föremål som någon för en berättar både vad det är och dessutom en faschinerande historia ikring. Det är ju dock så att föremålet ofta i sig berättar en annan historia.
Hur ska man veta vad som är sant kring ett föremåls historia? Att testa metall ger viss information om t ex guldhalt men säger ingenting om ålder, geografiskt ursprung eller tillverkare av föremålet. Stämplade föremål är bra och det är inte svårt att lära sig se skillnad mellan äkta och falska svenska stämplar och lära sig hur halt, mästar och årsstämplar bör se ut. Det är dessutom inte svårt att kontrolllera om en påstådd guldhalt verkligen är den rätta genom antingen test med syror eller elektroniska apparater.
Dagens gemmologer är till stor del detektiver som undersöker både ädelstenars identitet men framförallt vill gemmologen veta vilka behandlingar stenen utsatts för samt var varje ädelsten kommer ifrån, både geografiskt och geologiskt. 
Ädelstenar har i tusentals år haft stor kulturell betydelse inom alla religiösa tankevärldar vilket inte bör negligeras sett varken ur historisk, politisk eller kommersiell synvinkel.
Det är viktigt att förstå vad ädelstenar betytt i olika kulturer i olika tider och hur stenars olika historiska betydelse påverkat efterfrågan och värde på dagens ädelstensmarknad.


 
Etiketter: gemmologi ädelsten

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln