Old European Cut

Old european cut, föregångaren till den idag dominerande briljantslipningen hos diamanter. Old european cut, föregångaren till den idag dominerande briljantslipningen hos diamanter.
Sedan 1920-talet är briljantslipningen den dominerande slipformen för diamanter. Det är briljanten som bäst framhäver diamantens optiska egenskaper som briljans och dispersion (eld). Föregångaren till briljanten kallas Old European Cut, OE, ofta benämns denna och andra äldre slipformer slentrianmässigt helt enkelt "gammalslipade". OE utgör dock ett viktigt steg från de äldre och mer primitiva slipformerna till dagens precisionsslipade stenar.
Det var kring 1875 som Henry Morse utvecklade den ångdrivna diamantsvarven. Man kunde alltså börja svarva diamanter så de blev helt runda och kring 1890 hade Old Mine Cut anpassats till rund ytterform och Old European cut hade utvecklats. Det blir mer spill vid slipning av OE än old mine cut så det är tveksamt utvecklingen på slipområdet sett ut som den gör om inte de stora diamantfyndigheterna i Sydafrika gjorts på 1860-talet. De fyndigheterna garanterade tillgång till diamanter och sliparna kunde börja fokusera mer på att få slipningen så bra som möjligt och inte bara på att få ut så stor slipad sten som möjligt ur råmaterialet.

En diamants slipform kan vara till hjälp vid datering av smycken men man måste vara medveten om att diamanter alltid kan ha bytts ut under historiens gång och att det även idag slipas diamanter med gamla slipformer. Det finns även företag som säljer cubik zirkon slipad efter gamla diamantslipformer så det gäller att vara noga och identifiera alla stenar man har framför sig.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln