Vakanser orsak till uppkomst av färg hos diamanter.

Det har länge ansetts att vakanser i kristallstrukturen hos diamant orsakat färger men det var först nyligen som det kunnat ses och dokumenteras att det är just det som är orsaken. Det är med hjälp av ett extremt kännsligt scanning transmission electron microscope, STEM, som Dr Liam Godfrey vid university of Manchester undersökt bruna diamanter före och efter värmebehandling (enligt pressreleasen 12/2-15 anges bara värme som behandlingsmetod men troligen har värme använts i kombination med tryck). Efter behandlingen så blev diamanterna färglösare och med hjälp av STEM såg man att de vakanser som förekommer i små kluster spridda i kristallstrukturen hos diamanterna då de var bruna hade försvunnit eller åtminstonne minskat avsevärt efter behandlingen. Experiment av denna typ måste utföras på diamanter som är så rena från spår av andra ämnen som möjligt. Innehåller diamanten t ex kväve kommer färgen antagligen bli gul. Experimenten bekräftar en sedan länge etablerad teori men är ändå ett genombrott inom diamantforskningen. Tack vare allt mer avancerade instrument kan vi nu hoppas på lösning av andra frågetecken kring färger hos diamant som till exempel hur rosa och röd färg orsakas samt hur mycket främmande ämnen som t ex nickel hjälper till att förstärka gul färg orsakad av kväve.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln