Blod..

Blodsten antas idag vara grön kalcedon med röda blodskvättliknande stänk av någon form av järnoxid eller röd jaspis. Blodsten var en av stenarnas i Arons bröstplåt men att just den sten som idag kallas blodsten (finns förresten flera stycken, b la hematit) skulle vara den som menas i gamla testamentet är omöjligt att bevisa. Alla kända röda ädelstensmaterial såsom rubin, spinell, granat, röda varianter av kvarts,kvartsit och fältspater mm har till och från genom historien benämnts som blodstenar. Det är först i någorlunda modern tid det funnits kunskap och teknik att skilja olika röda material från varandra och bekräfta att de tillhör olika material.
När det idag talas  om blodsten är det grön kalcedon med stänk av järnoxider/jaspis som menas. Blodsten är sällan dyrbar i sig utan det är sammanhang och design som avgör värde och pris på föremål med blodsten.
Etiketter: blodsten

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln