Saga och sanning om Opal

Opal i matrix, Wollo, Etiopien fotade av mig vid besök i området maj 2010. Opal i matrix, Wollo, Etiopien fotade av mig vid besök i området maj 2010.
Opal skiljer sig från andra ädelstenar genom sitt unika färgspel. De bästa opalerna har hela spektrats färger och de är skarpa och ger intryck av att röra sig då man vrider och vänder på stenen. En tidig fyndort finns i nuvarande Tjeckien och opal därifrån exporterades till Romariket. Idag kommer den mesta opalen från Australien och Etiopien men opalfyndigheter av betydelse finns även i Mexico och Brasilien samt många mindre fyndigheter i andra länder. Opal är mjukare än de flesta andra ädelstenar och slipas vanligen som cabochon, ofta med fria former anpassade efter hur råstenen såg ut. Mindre bitar och opal av lägre kvalitet slipas efter standardmått för att passa i massproducerade smycken.
Precis som för de flesta ädelstenar som använts länge av människor har det skapats myter även kring opal och det speciella färgspelet har ibland verkat skrämmande och ansetts vara bärare av Onda ögat medan andra har tillfört opal goda egenskaper som till exempel att kunna bota ögonsjukdomar. Det har även funnits tro att opal skulle vara en kombination av alla andra ädelstenar och därmed besitta alla möjliga krafter och således vara en kraftfull sten vilket ju är bättre ur försäljningssynpunkt än tron om onda ögat. Det finns även en föreställning om att fornnordiska kvinnor skulle ha använt opal i hårinfästningar för att bevara håret blont, dessa "opaler" antas dock idag ha varit bränd kaolinlera vilken ibland kan få opalliknande färgspel.
Opal får i verkligheten sitt färgspel genom att ljus både träffar ytan och tränger in i opalen som består av sfärer av kisel som då de är i ungefär samma storlek som ljusvågor orsakar diffraktion av ljuset och därmed uppstår färgerna.
När man talar om färg hos opal är det viktigt att skilja på opalens grundfärg, vanligen svart eller vit, och färgerna i färgspelet. Färgspelet syns bättre mot svart bakgrund så det är svarta opaler med tydligt färgspel som är de mest eftertraktade och tillhör de dyrbaraste ädelstenar som finns medan opal med vit eller gråaktig grundfärg och dimmigt eller svagt färgspel tillhör de billigaste ädelstenarna.
Etiketter: opal

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Etikettmoln