Mer om färg hos Beryll

Färgen är den viktigaste egenskapen hos de flesta ädelstenar och en förståelse för vad färg är, varför vi ser färg och hur olika färger orsakas i olika material är grundläggande frågor inom gemmologin. Har tidigare skrivit om färger och färgvarianter i beryll och andra ädelstensmaterial och fortsätter här att reda ut några färgivare hos beryll samt även orsaker till andra intressanta optiska effekter.
Cr3+ och V3+ orsakar grön färg medan Fe2+ orsakar blå och Fe3+ gul färg. Viss grön beryll får sin färg då förhållandet mellan Fe2+ och Fe3+ är sådant att gul och blå ger grön färg men den har då ofta grå eller brunaktiga toner och är inte alls samma attraktiva gröna färg som då beryll färgas av Cr eller V.
Smaragd från Kolombia innehåller både Cr3+ och V3+ men mängden V3+ är kring 20x högre än Cr3+ medan smaragd från andra fyndorter kan innehålla 40x högre halt Cr3+ än V3+. Alla smaragder har en viss mängd Cr3+, V3+, Fe3+ och Fe2+.
Det förekommer både kattöga och stjärneffekt hos beryll. I Mozambique har hittats svart beryll med stjärneffekt och mörkbrun beryll med både stjärneffekt och ett månstensliknande schiller har påträffats i Minas Gerais, Brasilien. Det antas vara ilmenit i olika form som orsakar både stjärneffekten och den bruna färgen. Schillereffekten beror på tunna lager i strukturen.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln