Kyanit II

Kyanit är ett ädelstensmaterial som inte är särskillt känt bland allmänheten men har ändå använts flitigt senaste åren och har även behandlats tidigare i denna blogg. Mest känd fyndort är Nepal vilket bidragit till stenens växande popularitet men kyanit finns även på många andra platser. Kyanit används både till cabochoner, fasettslipade stenar och trumlas.
Intressant är att det även förekommer polykristallin kyanit som används i smycken, framförallt som cabochoner och trummlade stenar men det förekommer även fasettslipad polykristallin kyanit vilken kan vara lite lurig att identifiera när den är infattad.
Mest eftertraktad är blå färger som helst ska efterlikna och påminna om safir. Blå färg hos kyanit uppstår på flera vis, laddningsutbyte mellan Fe2+-O-Ti4+, laddningsutbyte mellan Fe2+ - Fe3+ och Fe2+ eller Fe3+ i samspel med Cr3+ då båda förekommer i oktaederriktningar i kristallstrukturen.
Kyanit kan även vara grön vilket orsakas av V3+ och /eller Fe3+ samt färgas orange av Mn3+.
Cr3+ kan även orsaka en färgväxlande effekt, alltså att kyanit upplevs ha olika färg i olika ljusförhållanden.

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Shiragha » Diamant:  ”Hej.1-skulle bara fråga köper ni oxå ädelstenar som oslipad? Jag har mycket äde..”

  • Shiragha » Svart & diamanter:  ”Hejsan. Jag har några Sten som hämtar från Afghanistan och Iran. Rå diamant och ..”

  • Nasro » Onlinekurser om diamant & ädelsten:  ”Jag är nybörjare , men väldigt intresserad av ädelstenar och diamant”

  • Christer » Santa Maria, värme & rubin.:  ”Angående det som sades om en "omvänd bevisbörda": "Värmebehandling av t ex rubin..”

  • dan österdahl » Ädelstensakademin nu i Norrköping!:  ”Hej Var kan jag köpa utrustning som lämpa sig för fältstudier ? dan 070 5229035”

Bloggarkiv

Etikettmoln