Identifiering av små syntetiska industridiamanter och varför det kan vara viktigt.

Tidiga syntetiska diamanter är kraftigt magnetiska. På Bilden syns en REE magnet täckt av små syntetiska diamanter för industriändamål tillverkade av ASEA under 1960-talet. Tidiga syntetiska diamanter är kraftigt magnetiska. På Bilden syns en REE magnet täckt av små syntetiska diamanter för industriändamål tillverkade av ASEA under 1960-talet.
Ännu idag ser man i en del gemmologiskt kursmaterial att ett enkelt test för att identifiera syntetiska diamanter är att använda magnet. Syntetiska diamanter har tidigare visserligen ofta varit magnetiska på grund av rester från det flussmedel som användes vid tillverkningsprocessen. Dagens syntetiska diamanter är dock i stort sett aldrig magnetiska men visst kan testet ha ett berättigande, de diamanter av smyckskvalitet som tillverkades under 1980 och 90 talen har börjat dyka upp på andrahandsmarknaden och magnetism är ett enkelt test som kan hjälpa till att identifiera syntetiska stenar men testet är långt ifrån 100% även för tidiga stenar. Magnetism kan dock vara en bra hjälp vid prosektering av diamanter. Det förekommer historier om flera överlyckliga diamantprospekterare både i sverige och utomlands vilka ropat hej för tidigt. Det har alltså hittats diamanter vid prospekteringar vilka efter ibland ganska lång tid visat sig vara rester från tidigare provborrningar. Syntetiska industridiamanter har alltså lossat från borrutrustning. Magneten är ett ypperligt instrument att ha med då man tror sig ha hittat små naturliga diamanter då magnetism är lätt att upptäcka. Ett annat självklart och enkelt test som ger god indikation på om en diamant kan vara syntetisk är kortvågigt uv-ljus. Normalt reagerar syntetiska diamanter starkare i kortvågigt än långvågigt uv-ljus medan naturliga diamanter gör tvärtom, inte ett definitivt test men du får god vägledning.

Tror du dig ha hittat diamanter i naturen så kolla först med magnet och uv-ljus innan du ringer potentiella investerare.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln