Tanzanit från andra länder än Tanzania.

Tanzanit är en blå till blålila variant av mineralet Zoisit. Zoisit är vanligen brun eller grönaktigt men i fyndigheterna vid Merelani i Tanzania blir kristallerna blå till blålila då de utsätts för försiktig värmebehandling upp till några hundra grader. Det var i slutet på 1960-talet tanzanit fick sitt namn för att hedra det enda land ädelstenen hittats i.
Det finns zoisit av ädelstenskvalitet även på andra platser i världen och man hittar ganska lätt vad som kallas "tanzanit" från t ex Pakistan om man letar på internet. Det är visst så att det finns zoisit av ädelstenskvalitet i Pakistan och på andra platser men i motsats till materialet från Tanzania blir det inte blått eller lila vid värmebehandling. Varför det är så vet jag inte men ser fram mot kommande undersökningar på området. Det är ju faktiskt ganska vanligt bland ädelstenar att samma material från olika platser reagerar olika på samma typ av behandling.
Vad som förekommer ganska flitigt i fallet Zoisit är beläggningar på stenar så de får tanzanitens färg. Det gäller sock att se upp då man hanterar dessa stenar då beläggningen lätt skadas eller försvinner. Det har dock pågått en trend att zoisit av andra färger än blå och lila används i smycken. Grön och gul zoisit kan vara ganska attraktiv och eventuellt kommer problemet med belaggda stenar minska i takt med att marknaden för andra färger ökar.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Shiragha » Diamant:  ”Hej.1-skulle bara fråga köper ni oxå ädelstenar som oslipad? Jag har mycket äde..”

  • Shiragha » Svart & diamanter:  ”Hejsan. Jag har några Sten som hämtar från Afghanistan och Iran. Rå diamant och ..”

  • Nasro » Onlinekurser om diamant & ädelsten:  ”Jag är nybörjare , men väldigt intresserad av ädelstenar och diamant”

  • Christer » Santa Maria, värme & rubin.:  ”Angående det som sades om en "omvänd bevisbörda": "Värmebehandling av t ex rubin..”

  • dan österdahl » Ädelstensakademin nu i Norrköping!:  ”Hej Var kan jag köpa utrustning som lämpa sig för fältstudier ? dan 070 5229035”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln