Hyacint?

Hyacint är benämningen på en av de stenar som nämns i samband med Arons bröstsköld i Gamla testamentet. Det är stenarna från Arons bröstsköld som ligger till grund för dagens tradition med månadsstenar. Det är svårt att översätta gamla namn på ädelstenar till moderna termer, det är först i modern tid det funnits behov, teknik och kunskap att klassificera olika mineral och ädelstenar. Färg och hållbarhet har varit avgörande för hur olika ädelstenar benämnts genom absolut största delen av människans historia och det har inte spelat så värst stor roll om en röd sten verkligen varit rubin eller råkat vara en röd spinell eller kanske till och med en röd granat. Det finns ingen möjlighet att säga med säkerhet vad Hyacint skulle vara för sten men de flesta forskare på området lutar åt gul-orange zirkon eller eventuellt orangeaktig granat, båda ädelstensmaterial som var kända vid tiden då moseböckerna skrevs.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Shiragha » Diamant:  ”Hej.1-skulle bara fråga köper ni oxå ädelstenar som oslipad? Jag har mycket äde..”

  • Shiragha » Svart & diamanter:  ”Hejsan. Jag har några Sten som hämtar från Afghanistan och Iran. Rå diamant och ..”

  • Nasro » Onlinekurser om diamant & ädelsten:  ”Jag är nybörjare , men väldigt intresserad av ädelstenar och diamant”

  • Christer » Santa Maria, värme & rubin.:  ”Angående det som sades om en "omvänd bevisbörda": "Värmebehandling av t ex rubin..”

  • dan österdahl » Ädelstensakademin nu i Norrköping!:  ”Hej Var kan jag köpa utrustning som lämpa sig för fältstudier ? dan 070 5229035”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln