Adamas?

I litteratur om ädelstenar och diamanter beskrivs ofta kortfattat att namnet diamant kommer från grekiskans Adamas som betyder något i stil med "oövervinnerlig". Ordet "diamant" kan visst härledas från ordet Adamas men ordet adamas betyder inte diamant vilket föranlett vissa missförstånd i litteratur på ämnet. Gamla testamentets användande av ordet adamas betyder helt enkelt bara hård sten och ordet har i flera andra gamla texter använts för vad som uppenbarligen varit granat.
Förändringen av betydelse av ord och uttryck gör det svårt att belägga när diamant första gången nämns i litteratur eller när materialet först blir känt av människor. De tidigaste arkeologiska fynden härrör från ca år 100 fvt men genom att studera hål borrade i olika hårda material har man kunnat se ytstrukturer från när diamant använts som borr. Denna metod daterar de första diamantverktygen i Europa till kring 400 fvt medan samma verktyg förekom i mellanöstern ca 300 år tidigare. Fram till 1700-talets början kom alla kända diamanter från Indien så att de först är kända i mellanöstern är logiskt. (de diamanter som hittats på Borneo sedan 600-talet tror man aldrig nått europa förän i modern tid då fyndigheterna först kontrollerades av malaysier och sedan kineser för eget bruk).
Gemmologi är ett relativt nytt ämne och ädelstensområdet har verkligen inte någon tradition att hålla sig till vetenskapliga fakta och arbetsmetoder då de som ägnat sig åt ädelstenar genom historien nästan alltid gjort det utifrån egen ekonomisk vinning och därmed gärna spätt på myter och sägner för att tillföra mystik, attraktion och exklusivitet till sina varor. Idag säljs enorma mängder "ädelstenar" som är av så låg kvalitet att de aldrig skulle platsa i smycken som om de har magiska egenskaper och kan både förhindra och bota diverse åkommor.
Att påstå att vissa mineral och stenar har egenskaper som kan påverka människors hälsa är rent bedrägeri men omsätter stora summor och det är en bransch som tycks kunna verka helt ostört i Sverige.
Provar man att göra sökningar på olika mindre kända ädelstensmaterial på google så domineras träffarna av sidor som säljer stenar genom att ljuga om egenskaper som inte existerar. Hade man sålt t ex bilar eller elektronik och ljugit lika mycket om egenskaper som det görs på stenområdet hade man med största sannolikhet hamnat i fängelse.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln