Reflektioner över år 2014 - Pärlor

Uppfinningsrikedomen kring pärlor fortsatte under 2014, senaste påfundet från Galatea är att plantera in någon form av chip i pärlor. Chippet kan innehålla bilder, filmer eller vad som helst och avläsas av vilken modern telefon som helst.  Galateas produkt där ädelstenar använts som kärna vid pärlodling för att pärlorna sedan ska kunna skulpteras och ädelstenen synas har kopierats av andra. Det är inte så lätt att identifiera det material som använts i pärlan med vanlig gemmologisk utrustning eller med billigare spektrometrar men vid undersökningar hos b la SSEF så har det visat sig att det väldigt ofta inte är det som sägs i pärlorna. Bra att vara vaksam på detta.
Bekräftat naturliga pärlor har under 2014 ökat markant i pris samtidigt som tekniker för pärlodling gör det allt svårare att bekräfta om att pärla är naturlig. Tidigare räckte det ofta med röntgendiffraktion men idag krävs ofta även avancerad spektroskopi tillsammans med dna analys av pärlor för att med säkerhet kunna fastställa att den är naturlig. Det stora intresset för naturliga pärlor gör att allt fler laboratorier gör nödvändiga investeringar för att tillgodose behovet, finns dock mig veterligen ingen i Sverige elller norden som kan utföra den servicen ännu.
Etiketter: pärlor galatea

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln